Környezet

2024.03.21. 20:00

A fenntarthatóság jegyében facsemetéket ültettek Hőgyészen

Az Erdők Világnapja alkalmából tizenháromezer őshonos facsemetét ültetett el az MBH Bank csütörtökön Hőgyészen. A pénzintézet a Fenntartható Jövő Bankja programjának keretében kiemelten támogatja a karbonsemlegességhez és biodiverzitáshoz kapcsolódó célok megvalósítását. Az MBH Bank kezdeményezésére az elmúlt egy évben 36 ezer facsemetével gazdagodott a Hőgyészi Erdészet területe.

Gazsó Rita

MBH Erdő néven kezdeményezést indított útjára tavaly az MBH Bank, annak érdekében, hogy mérsékelje saját széndioxid kibocsátását, valamint felhívja kollégái és ügyfelei figyelmét a természetvédelem kiemelt ügyére. A fenntarthatóságot megcélzó program részeként tavaly megkeresték a Gyulaj Zrt-t, amellyel egy nagyobb terület fásításában állapodtak meg, a Baranya-Somogy-Tolnai hegyhát erdőgazdasági táj részén. A helyszínválasztást az indokolta, hogy az övezet erdőállománya különösen kitett a klímaváltozás regionális hatásának: melegedő, csapadékban elszegényedő tendenciát mutat. Ennek hatására az erdőt alkotó bükkösök, gyertyános-tölgyesek és kocsánytalan tölgyesek területaránya is csökkenésnek indult. Az MBH Erdő programja ezért az erdő megújulását, fennmaradását segíti.

Forrás: MBH bank

Fenntarthatóság faültetéssel

Egy évvel ezelőtt ilyenkor tízezer őshonos facsemete kiültetésével indult a program, amely most folytatódott: ezúttal tizenháromezer facsemetével gazdagodott a Hőgyészi Erdészet területe, az MBH Bank 140 munkatársának segítségével. Az idén kiültetett mennyiségű facsemete szakértői becslések szerint a koruk előrehaladtával évente 220 tonna széndioxidot képes megkötni az erre kijelölt, 1,3 hektárnyi területen. A bank megbízásából tavaly további 13 ezer facsemetét ültetett el a Gyulaj Zrt., így mostanáig összesen 36 ezer facsemetével lett gazdagabb a Hőgyészi Erdészet.

A cél: karbonsemlegesség, bilógiai sokszínűség és klímavédelem

Szege György az MBH Bank ESG és Fenntarthatósági vezetője lapunknak elmondta, további kezdeményezéseket terveznek, a tavaly decemberben elindult Fenntartható Jövő Bankja programjuk céljai között található a karbonsemlegesség elérése, a biológiai sokszínűség védelme, a klímavédelem és a zöld pénzügyi termékek palettájának bővítése. Ennek részeként együttműködést terveznek a tíz hazai nemzeti parkkal a mostanihoz hasonló programok megvalósítása érdekében, amelynek része lenne a faültetés és az állatok védelme is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában