Ünnep

2024.03.15. 20:30

A forradalom és szabadságharc nemzeti önazonosságunk alapja – galéria

Március 15. legszebb, nemzeti összetartozásunkat leginkább kifejező és legörömtelibb ünnepünk – fogalmazott a tolnai megemlékezésen Appelshoffer Ágnes polgármester.

Révészné Hanol Erzsébet

Appelshoffer Ágnes polgármester

Fotó: Kiss Albert

Tetteinkkel nemzetként való megmaradásunkról és haladásunkról döntünk, ezért hiszünk a szabadság erejében és harcolunk érte – mondta a Lovardában tartott március 15-i megemlékezésen Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere. Úgy fogalmazott, hogy március 15-e a legszebb, nemzeti összetartozásunkat leginkább kifejező és legörömtelibb ünnepünk. De a magyar forradalom és szabadságharc nemcsak újkori történelmünk messze világító eseménye, hanem egyben nemzeti önazonosságunk alapja is.

A ma embere is kapaszkodhat a ’48-as forradalom üzenetébe

Jókai Mór 1848-ban papírra vetett szavait idézve azt mondta: „Kell, hogy történjenek! Olyan csodák, amiket tíz nemzedék megemlegessen. Példákat kell adni ennek a nemzetnek, amik a szíveket megerősíték.” És ilyen a ’48-as forradalom, amelynek nemzetalkotó eszméi olyan alapokat teremtettek, amelyek a kiegyezéshez, 1956-hoz és a rendszerváltáshoz is példát adtak. De a ma embere is kapaszkodhat üzenetébe, szellemiségébe, összetartó erejébe, amikor nehézségekkel néz szembe.

És bár a szabadságharc elbukott, a forradalom indította el a változást. Nem legyőzni, megsemmisíteni akarták mindazt, ami volt, hanem jobbá tenni. Megértetni a világgal, hogy közösen, nemzetben gondolkodva lehet európai értékeket, haladást és fejlődést elérni. Mindennek eredménye pedig a polgári Magyarország megteremtése lett. – Magyarország ma, – akár csak ’48-ban – nem akar olyan úton járni, ami nem a javát szolgálja, és kitart az olyan erkölcsi értékek mellett, amelyek visszaadják a magyar nemzeti múlt becsületét, s tisztelik a család és a munka értékét – hangsúlyozta Appelshoffer Ágnes.

Lássanak világot, de ne hagyják el a hazát!

Azt is kiemelte, hogy minden generáció lehetőséget kap arra, hogy a márciusi hősök nyomdokaiba lépjen. Arra buzdította hát a tolnai ifjakat, hogy maradjanak meg másokkal szemben toleráns demokratának, nyitott szellemiségű európainak és becsületes magyar embernek. Tanuljanak, lássanak világot, de ne hagyják el a hazát! Dolgozzanak külhonban, de térjenek haza, itt hasznosítsák a megszerzett tudást, alapítsanak családot!

Az ünnepségen a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium tanulói adtak rendkívül színvonalas műsort, majd a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a Szent István parkban a ’48-as emlékműnél. Délután a mözsi emlékparban tisztelegtek a hősök emléke előtt. Ott a Zöldkert óvodások adtak műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában