Hajdan

2024.03.15. 21:37

A megyében minden eddiginél nagyobb mértékű volt az orvvadászat

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció

Forrás: MW

50 ÉVE bolgár nődelegáció érkezett a nemzetközi nőnap alkalmából Tolna megyébe – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1974. március 7-i száma. „Bosica Gocseva, a bolgár nőtanács elnökségének tagja és Marija Paunova, kerületi nőtanácselnök, Kovács Pálné, a Magyar Nők Országos Tanácsa munkatársának kíséretében érkezett Szekszárdra. A későbbiekben ellátogattak a Patex tolnai gyárába, ahol az üzem dolgozóival és vezetőivel találkoztak. Ezután Szekszárdon városnézést szerveztek a delegáció részére, a többi között megtekintették a Babits Mihály megyei művelődési központot. Végül a Paksi Állami Gazdaságban tett látogatással fejeződött be küldöttség Tolna megyei útja.” 

50 ÉVE azt nehezményezte egy írás a Tolna Megyei Népújság 1974. március 8-i számában, hogy Budapesten, a MÉM Váci utcai bemutatótermének vitrinjeiből hiányoznak a megye mezőgazdasági, élelmiszeripari üzemeinek termékei. „Az ott látható anyag rendkívül szegényes, s az az érzés támad az emberben, hogy többet lát Magyarország, s Tolna megye élelmiszer-gazdaságából, ha betér egy jól felszerelt élelmiszerboltba.”

50 ÉVE a vadorzás kérdése is terítékre került a MAVAD Országos Szervezete megyei intéző bizottsága szekszárdi küldöttgyűlésén. „A megyében minden eddiginél nagyobb mértékű volt az orvvadászat” – olvasható a Tolna Megyei Népújság 1974. március 8-i számának tudósításában. „Nagydorog környékén például mintegy harminc őzet hurokkal pusztítottak el a vadorzók, másutt szép szarvasbikát és őzbakot találtak átlőve. Újabban a gépkocsikból való orvvadászat kezd »divatozni«. Szóltak arról is, hogy egyre több a vadon élő állatokkal, főleg őzekkel történő közúti baleset.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában