Gyógyítás

2024.03.10. 10:42

A szövődményekről beszélt a legtöbb orvos

A gyógyításról szóltak az előadások pénteken egész nap a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi campusán. Nem olyan gyógyításról, mint amikor valamely alattomos kór támadását kell elhárítani, hanem inkább olyanokról, amikor baleset okozta külső vagy belső sérülést szükséges orvosolni.

Szepesi László

A gyógyításról szóltak az előadások pénteken egész nap a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi campusán

Fotó: Makovics Kornél

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Baleseti Sebészeti Osztálya idei Baleseti Sebészeti Napjára főleg a régióból, de az ország távolabbi városaiból érkezett orvosok majd százan, megtöltötték a nagy előadótermet. Többen szabadságuk terhére jöttek erre a szakmai találkozóra, akkreditált tanfolyamra, amelyen a protézisek körüli szövődményekről beszélt legtöbb előadó. Ilyenek a csípő-, a térd-, vállprotézis elgennyesedése, amelyet a véráramon keresztül okozhatja akár egy foggyökér, vagy az epe gyulladása, húgyúti fertőzés is.

Nehéz ilyenkor a diagnózis megállapítása, s a gyógyító beavatkozás. Ezért, mondta dr. Andriska István, a szekszárdi kórház baleseti osztályának emeritus osztályvezető főorvosa, aki már tizenkilencedik alkalommal szervezi ezt a tudományos tanácskozást, hogy fontos eldönteni, hol végezzék a szükséges beavatkozást. Ugyanis a rohamléptekkel fejlődő tudomány új és újabb lehetőségeket teremt az ilyen esetek gyógyítására, de ezek egy része inkább a centrumokban érhető el, így a nagyobb csonthiánnyal járó szövődményeket oda kell küldeni, míg amelyek kisebb csonthiánnyal járnak, vagy sérülés mellett kialakuló szövődmények, azokat helyileg, vármegyei kórházakban kell ellátni.

Fotó: Makovics Kornél

A nyitó előadást dr. Udvarhelyi Iván, a Magyar Ortopéd Társaság elnöke, a budapesti Uzsoki utcai kórház traumatológiai osztályának vezetője tartotta, a kiterjedt csonthiánnyal járó csípő és térdrevíziókról. Másik előadásban szó volt arról, hogy mikor szabad és érdemes a fiatalkorúaknál ilyen eljárásokat alkalmazni. 

Dr. Zahár Ákos, a székesfehérvári Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője, aki több évet töltött Németországban, a fertőzések korszerű diagnosztikájáról, s kezeléséről beszélt. A nap során legtöbb előadást a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház orvosai, szakdolgozói tartottak, bemutattak sikeres beavatkozásokat, ugyanakkor beszéltek a hibákról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában