Nagyszombati tűzszentelés

2024.03.31. 16:01

Hitélet: nem a nyuszi és a pirostojás a húsvét lényege

Nagyszombat esti szertartás a katolikusoknál a tűzszentelés.

Wessely Gábor

Ravasz Csaba plébános végezte a szertartást (A szerző felvétele)

Amikor egyfajta „szent türelmetlenséggel” megünneplik, hogy a fény legyőzte a sötétséget: a feltámadás diadalmaskodott a halál fölött. Vizet is szentelnek ilyenkor a papok, amit az év közbeni eseményeken, például a keresztelésekkor használnak.

A szertartást a tolnai templomban Ravasz Csaba plébános végezte. A nagy, húsvéti gyertyát megáldotta, meggyújtotta, és a hívek arról vették át a lángot a maguk gyertyáival, mécseseivel. A vízszentelésnél is szerepe volt a húsvéti gyertyának.

A szenteltvízbe mártott húsvéti gyertya (A szerző felvétele)

A tolnai lelkipásztor Szent Hippolituszt idézte, aki szerint a húsvét nem jelkép, nem történet, nem árnyék, hanem valóság. Isten emberré lett, vérét hullatta a földön, hogy szeretettel telt szövetséget kössön velünk, megmentve minket a teljes pusztulástól. Azt is hangsúlyozta, hogy a keresztények számára nem a nyuszi meg a pirostojás a húsvét lényege, hanem Jézus feltámadása. Ezt szem előtt tartva a jelenlevők megújították keresztségi fogadalmukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában