Nem mindegy a forma

2024.03.29. 07:00

A szemétszállításnál a szolgáltató ragaszkodik a szabványos kukákhoz

Szekszárdi olvasóink közül többen is jelezték, gondjaik vannak a szemétszállítással. Értesítette őket a szolgáltató, hogy nem megfelelő a gyűjtőedényük, vagyis a kukájuk, gondoskodjanak azok lecseréléséről, ami jelentős plusz költséget jelent. A kukát a többség nem rég vásárolta, tehát nem arról van szó, hogy ósdi, törött edényről lenne szó.

Mauthner Ilona

Ha nem illeszkedik a kuka a hulladékszállító járműhöz akkor eltörhet, roncsolódhat, ezért nem vállal felelősséget a szolgáltató (Fotó: MW)

Olvasónk családi házban lakik, saját vásárlású kukája van, hengeralakú. A szolgáltató egy értesítőt hagyott nála, melyben az áll, hogy most ugyan elszállították a szemetet, de gondoskodjon az edény cseréjéről. Ez esetben ez 14 ezer forintos kiadást jelentene, a kukájuknak amúgy semmi baja.

Petrovicsné Csurkovics Ildikó, az Alisca Terra Kft. pénzügyi-számviteli osztályvezetője, aki egyben az ügyfélkapcsolati vezető is adta meg a választ olvasóink gondjaira.

Szabványos kukát kell használni

– A szervezett közszolgáltatást igénybe vevők számára a szabványos tárolóedények használata kötelező. Ezek illeszkednek a hulladékszállító gépjármű ürítőszerkezetéhez. A nem szabvány és elhasználódott edények a hulladékgyűjtő járművek hátsó felépítményén történő elhelyezésre nem alkalmasak. A régieken található akasztófüleknek nincs megfelelő rögzítési pontja, így ezek gépi ürítésre nem alkalmasak, ezért nagyon gyakori, hogy a rögzítés hiánya miatt berepül a tömörítő szerkezetbe, ahonnan munka- és balesetvédelmi okokból a kiszedése nem lehetséges. Ebben az esetben az edény elvitele nem jogtalan eltulajdonítás (több esetben is kaptunk e-mail-t, hogy elloptuk az edényt). A hulladékgyűjtő jármű a beesett edényt összetömöríti a hulladékkal, ezért azt visszaszolgáltatni nem tudjuk – mondta az osztályvezető.

– Ez nem minden esetben történik meg, így előfordul, hogy a nem szabvány vagy elhasználódott tárolóedény kiürítése megtörténik, mégpedig úgy, hogy a rakodók a nem túlsúlyos edény esetén kézi ürítést is alkalmaznak – mondta az osztályvezető.

A szabványtól eltérő eltörik

Sajnos gyakori, hogy a szolgáltató a hulladékszállítást elvégzi, ezért az ingatlantulajdonos nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy a szabványtól eltérő edényt használ. A nem szabványos tárolóedények használata magában rejti a károsodás kockázatát, amely azonban nem vonja maga után a szolgáltató felelősségét. A szabványos kuka használata esetén bekövetkező kárért a szolgáltató felelősséget vállal és gondoskodik a cseréről.

Szórólapon értesítették a lakosságot

Az edénytörések gyakoriságának megnövekedése miatt 2022 februárjában az önkormányzatokat és az ingatlanhasználókat is tájékoztatta az Alisca Terra Kft. a nem szabvány edény használatának kockázatáról. A nem szabvány edényt kihelyező ingatlanhasználóknak szórólapot helyeztek el a postaládában. 

A szabvány 2013 óta van forgalomban, a törvény 2012. évi, a hulladéktároló edény vásárlásakor az ingatlanhasználónak kell tájékozódnia, hogy a megvásárolni kívánt edény megfelel-e a kötelező szabványnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában