Együttműködési megállapodás

2024.03.08. 07:40

Minőségi tudományos-kulturális program idősebbeknek

Együttműködési megállapodást írt alá a napokban a Harmadik Kor Egyetemének folytatásáról Pakson a helyi önkormányzat a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karával és a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettel.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

– Paks Város Önkormányzata a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karával közösen 2016-ban indította el a Paksi Harmadik Kor Egyeteme sorozatot, amely minden évben sokakat megmozgatott, ám a Covid–19-járvány miatt megszakadt a sikersorozat. Ma azért vagyunk itt, hogy a megállapodás aláírásával új lendületet adjunk a programnak – fogalmazott Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere az eseményen. A felsőoktatás szervezeti keretei között két szemeszterben megvalósuló előadássorozat az 50 év felettieknek kínál magas minőségű, újszerű, tudományos és kulturális programot – számolt be a TelePaks.

Prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja elmondta, hogy a PTE Harmadik Kor Egyeteme programja több, mint egy előadássorozat, egy olyan műhely, amellyel próbálják aktívvá tenni az érintett korosztályt, bevonni őket további programokba, sőt akár az egyetemi képzéseikbe. Szerinte mára egyértelművé vált, hogy a programnak motiváló ereje van a folyamatos tanulásra. Tóth Gabriella, a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke arról beszélt, hogy bár szövetkezetük hét éve azon dolgozik, hogy a nyugdíjasoknak megfelelő munkalehetőségeket tudjanak biztosítani, céljuk az is, hogy közösségépítő és társadalmi hasznosságot teremtő feladatköröket is ellássanak. 

A tavaszi szemeszter március 12-én indul, az első előadás címe A nőrablástól a házasságkötésig, melynek előadója prof. dr. Nagy Janka Teodóra tanszékvezető egyetemi tanár (PTE KPVK). A további estek témái: A legendák földjén – Kirgizisztán, A gyógyító tánc, Miről mesélnek a végrendeletek, valamint Válts életmódot! – mikrobiotika a hétköznapokban. Az előadók neves egyetemi oktatók, kutatók, szakemberek. 

A helyszín minden esetben a paksi polgármesteri hivatal nagyterme lesz, az előadások 15 órakor kezdődőnek és kétszer 45 percesek lesznek. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részletes programfüzet és a jelentkezési lap a városháza portáján, valamint a Csengey Dénes Kulturális Központban található, valamint letölthető a paks.hu honlapról. A szervezők azt kérik, hogy a jelentkezők a kitöltött jelentkezési lapot az első előadásra vigyék magukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában