Vásárhelyi művész alkotásai Decsen

2024.03.28. 10:00

Országszerte bemutatott festményeket tekinthet meg a nagyérdemű

Farkas Eszter

Bányai Béla hódmezővásárhelyi festőművész alkotásai tekinthetők meg Decsen a Faluházban a Húsvéti kiállítás keretében (Beküldött fotó)

Bányai Béla, hódmezővásárhelyi festőművész alkotásai tekinthetők meg Decsen, a Faluházban a Húsvéti kiállításon. A vasárnapi rendezvényt Heberling Tibor polgármester nyitotta meg, majd az ünnepségen Csonka Laura, pécsi katolikus hitoktató tartott elmélkedést. 

– A jó hangulatot a Tolnai Református Egyházmegye Ifjúsági Zenekara biztosította – tájékoztatta lapunkat a helyi polgármester. Bányai Béla festőművész életét Decsi Kiss János kérdésein keresztül ismerhettük meg. A hagyományoknak megfelelően a Decsi Református Egyházközség, a Decsi Római Katolikus Egyházközség és Decs Nagyközség Önkormányzata közösen rendezte az eseményt.

„A 69 éves vásárhelyi Bányai Béla sokoldalú egyéniség: festőművész, rajz és matematika szakos tanár, ács, épületasztalos, és olykor verset is ír. Mindegyik szakmában, elfoglaltságban az alkotást kereste. Házait is maga építette, újította fel, édesapja asztalosműhelyében töltötte gyerekkora egy részét.

Művészi, festőélete tulajdonképpen a Füstös Zoltán által életre hívott mártélyi ifjúsági táborban, képzőművészeti szabadiskolában kezdődött, ahol Fo­­dor József, Hézső Ferenc, Lelkes István és Holler László voltak a mesterei. Csodálta, szerette azt a világot, szent volt számára, minden évben elment, majd később, 2000-től 2017-ig, 17 éven át vezette. Fodor, Hézső és Lelkes tanárai is voltak, sor­rendben az általános iskolában, a gimnáziumban és az egye­­temen. Hatodikos korától járt rajzszakkörbe, és 16 évesen a Bethlen Gábor Gimnázium könyvtárában tarthatta első önálló kiállítását. Ezt számos, legalább 40-50 követte. Régebben előfordult, hogy kéthavonta rendezhetett tárlatot.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában