Nem volt könnyű ügy

2024.03.13. 17:30

Végre elfogadták a vármegyeszékhely költségvetését

Szerdán nem sokkal dél után megszavazta a közgyűlés a város idei költségvetését. A szekszárdi költségvetés harmadszor volt napirenden, mert az Éljen Szekszárd frakció az első két szavazáskor megakadályozta annak elfogadását.

Bencze Péter

Több, mint 11 milliárd forintból gazdálkodhat idén Szekszárd

Kizárólag Csötönyi László, az Éljen Szekszárd frakciójának tagja tartózkodott a költségvetésről szóló szavazáskor, a többiek mind megszavazták a büdzsét. Ennek értelmében idén több mint 11 milliárd forintot tesz ki a szekszárdi költségvetés.

Nehéz szülés volt a szekszárdi költségvetés elfogadása

Február vége óta most kellett harmadszor közgyűlést összehívni a tolnai vármegyeszékhelyen, mert az első kettő során az Éljen Szekszárd frakció tagjai megakadályozták, hogy a városnak elfogadott büdzséje legyen. Emiatt rengetegen kerültek nehéz helyzetbe, ha ugyanis a településnek március 15-ig nem lett volna büdzséje, akkor az illetékes miniszter áprilistól felfüggesztette volna a normatív támogatások kifizetését. Ez azzal járhatott volna, hogy az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények munkavállalóinak nem tudtak volna béreket fizetni. Most végül, az Éljen Szekszárd által támasztott akadály elhárult, így nem lesz gond mások mellett a bérek kifizetésével sem. Máté Péter, a Fidesz frakciójának vezetője a közgyűlést követően azt mondta portálunknak, örül, hogy az ÉSZ tagjai végre lemondtak „a KSC üldözéséről.“

Több jut kultúrára

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere azt mondta a közgyűlés után, hogy a most elfogadott büdzsé egy alapos, átgondolt munka eredménye. Amint a településvezető hozzátette a költségvetés főösszege összesen 11 milliárd és még 10 millió forintot. Közhatalmi bevételeknek köszönhetően, vagyis jórészt adófizetések által mintegy 4,2 milliárd érkezik majd a büdzsébe év végéig. Intézményi kiadásokra 2,5 milliárdot fordít Szekszárd és további 900 milliót városüzemeltetésre.

Jó hír, hogy a Babits Mihály Kulturális Központ idén 377 millió forintot kap a várostól, amiből 90-et nagyrendezvényekre fordíthatnak. Szintén jól járt a sporközpont, amely 285 milliót kap az önkormányzattól. Ez is jelentősen megemelt összeg a korábbi évekhez viszonyítva.

Fotó: Bencze Péter

A Tarr KSC is megkapja a kért pénzt

A korábbi költségvetési viták sarokpontja a Tarr KSC támogatása körüli vita volt. Az eredeti tervezetben ugyanis az szerepelt, hogy a város 40 millió forinttal támogatja a klubot idén, ugyanúgy, mint a korábbi években. Ezt viszont az Éljen Szekszárd tagjai ellenezték. Most mégis olyan döntés született, hogy a klub megkaphatja a pénzt. 

Murvai Árpád javaslatarára pedig azt is megszavazták a képviselők, hogy az UFC további 7, a Fekete Gólyák pedig 3 millió forint támogatást kapjon. Utóbbi két egyesület a forrást kizárólag utánpótlás nevelésre, mezekre és sportruházatra fordíthatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában