A fagyveszély elmúltát várják

2024.03.14. 17:30

Szekszárdi szökőkutak: hamarosan indítják őket a szakemberek

Akár néhány héten belül, akár már április elején megnyithatják a tolnai vármegyeszékhely vizes köztéri látványosságait. A szakemberek most arra várnak, hogy elmúljon a fagyveszély. A szekszárdi szökőkutak így akár már áprilistól működésbe léphetnek.

Bencze Péter

Heteken belül beindíthatják a szekszárdi szökőkutakat. Fotó: Makovics Kornél

Futótűzként terjedt kedden az interneten a hír, ami szerint a régóta üresen álló, majd teljes felújításon átesett Prométheusz parki szökőkút medencéjét vízzel töltötték fel. Sokan azt írták, valószínűleg próbaüzem zajlik. Az igazság az, hogy a víz most még csak egy ellenőrzés miatt került a mederbe. Jó hír viszont, hogy az önkormányzat munkatársai már gőzerővel készülnek a szekszárdi szökőkutak indítására.

Heteken belül beindíthatják őket

Amint azt Kilián Mátétól, a szekszárdi polgármesteri hivatal kommunikációs referensétől megtudtuk, a látványosságok indítására akár már heteken belül sor kerülhet. A szakemberek elvégezték az ehhez szükséges előkészítő munkálatokat, most pedig már csak arra várnak, hogy elmúljon a fagyveszély, a jég ugyanis komoly károkat okozhatna a rendszerekben. 

Kilián Máté ezért azt mondta, az indításra – amennyiben az időjárás engedi – akár már áprilisban sor kerülhet.

Nőtt a szekszárdi szökőkutak száma

Másfél éve még arról számoltunk be, hogy Szekszárdon hat szökőkút üzemel majd a nyári hónapokban. Amint akkor Gyurkovics János, a tolnai vármegyeszékhely alpolgármestere portálunknak elmondta: a látványosságok közül kettő a Béla király téren, szintén ennyi a Garay téren, valamint egy-egy a Liszt Ferenc és a Szent István téren található. 

Jó hír, hogy 2024-re a korábbi hat helyett már hét helyszínen indulnak be hamarosan a szökőkutak. Az eddigiek mellett ugyanis újra üzemel majd a Prométheusz park felújított látványossága is.

Azt az alkotást az elmúlt hónapokban, a Zöld Város Program során teljesen felújították a szakemberek. A korábbi években komoly gondot okozott, hogy annak idején az eredeti tervek szerint úgy készült el a rendszer, hogy abban nem volt megoldott a víz forgatása. Ezt a problémát most orvosolták, ráadásul a meder korszerű szigetelést is kapott, így semmi akadálya, hogy a szökőkút a korábbinál sokkal gazdaságosabban üzemeltetve, egészen őszig működjön.

Szépek, de nem olcsók

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere korábban arról számolt be portálunknak, addig amíg "csak" hat szökőkút üzemeltet a tolnai vármegyeszékhelyen, a működtetésük havonta 1,1 millió forintra rúgott, az áram díja éves szinten pedig 1,2 millió forint kiadással terhelte a város büdzséjét. 

Ezek a számok idén várhatóan még tovább emelkednek majd, hiszen – bár a rendszer korszerű – az eddigi látványosságok mellett újra üzemel majd a már említett, a Prométheusz Parkban található szökőkút is. Mindezek mellett a köztéri berendezéseket folyamatosan karban is kell tartani, ami szintén nem olcsó: 2022-ben 3,1 millió forintot fordítottak erre Szekszárdon.

Szekszárd esetében egyébként fontos kiemelni, hogy a településen működő szökőkutak nem ivóvízzel működnek, így a városháza munkatársai mindenkiről azt kérik, ne igyanak azokból még a nyári rekkenő hőség idején se.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában