Jótékony hatásai vitathatatlanok

2024.03.31. 13:49

Szeniorok örömtánca öt éve tart Bátaszéken

Öt éve indult el Bátaszéken, a Petőfi Sándor Művelődési Ház kistermében a szenior örömtánc, mindössze nyolc résztvevővel. Március 25-én, szintén ugyanitt jöttek össze a szeniorok táncolni, de már a nagyteremben, és 25 fővel kezdték meg a foglalkozást Remilong Judit táncoktató vezetésével.

Mauthner Ilona

Forrás: BátaszékMost/Facebook

És, hogy mi is az az örömtánc? Több mint 40 évvel ezelőtt találta ki ezt a fajta mozgásformát egy táncpedagógus Németországban. Ilse Tutt korábban fiatalokat tanított táncolni, és az anyósa kérésére kifejlesztett olyan koreográfiákat is, melyekben nincsenek hirtelen mozdulatok, ugrások, pörgések vagy különféle akrobatikus elemek, hanem kimondottan az idős korosztálynak való nyugodtabb mozdulatsorok, főleg sétalépések. Ebből alakult kis a szenior örömtánc, amit nem úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos táncórát, sokkal inkább, mint egy közösségi örömtáncot. 

Jótékony hatással van az idősekre

Jótékony hatásai vitathatatlanok. A rövid, 3-4 lépéskombinációból álló feladatok, egyedül, párban, körben végezhető mozdulatokból összeállított koreográfiákat lekövetve nemcsak a ritmusérzék és a mozgáskoordináció javulhat, de az idős emberek agyműködését is stimulálja a tánc közbeni koncentráció. 

Remilong Judit nagy szeretettel és lelkesedéssel jön hétfőnként Bátaszékre. A munkájának közösségteremtő mivoltát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az öt év alatt megháromszorozódott az örömtáncosok száma, amit a hétvégén egy tortával ünnepeltek.
Akinek kedve van, csatlakozhat. Érdeklődni a bátaszéki művelődési házban is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában