Egészségmegőrzés

2024.03.22. 17:26

A szív és keringési betegségek gyógyításáról szólt a konferencia

A szív és keringési betegségek gyógyításáról szólnak az előadások, tanácskozások Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében. Pénteken reggel kezdődött, s szombaton délig tart a XXII. Szekszárdi Kardiológiai Napok előadás sora.

Szepesi László

A szív és keringési betegségek témaköréről szóló kardiológiai tudományos konferenciát az ezredfordulón indította útjára a Tolna Megyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztályát vezető dr. Józan Jilling Mihály főorvos, a CORA Alapítvány elnöke. Néhány éve a program főszervezője, dr. Benczúr Béla kardiológus, hypertonia specialista. 

A szív és keringési betegségek gyógyításáról szólnak az előadások. A képen dr. Benczúr Gyula
A szív és keringési betegségek gyógyításáról szólnak az előadások. A képen dr. Benczúr Gyula. Fotó: a szerző felvétele

Nemcsak a szívspecialistáknak és belgyógyászoknak szól a konferencia

A Kardiológiai Napokon elhangzott, elhangzó előadásokon tovább adott legfrissebb kardiológiai ajánlások nemcsak a szívspecialistáknak, a szakterülettel foglalkozó belgyógyászoknak szólnak, hanem azok hasznos újdonsággal szolgálnak a háziorvosoknak, fiatal szakorvos-jelölteknek, s a belgyógyászat, kardiológia legszélesebb határterületeit művelőknek is. 

Ez a hagyományos tanácskozás a régió meghatározó tudományos továbbképző rendezvénye, amely a kardiológia terén méltán helyezi Szekszárdot, s a vármegyét országosan is élvonalba, mondta megnyitójában dr. Pátri Eszter megyei tisztifőorvos. Említette, hogy programra jellemző a széles spektrumú témaválasztás, a szakmák egymáshoz közelítése, az újdonságok továbbadása. Hangsúlyozta, hogy a kórház, a népegészségüggyel együttműködve dolgozik a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséért. Öröm, folytatta, hogy az egészségügy, a megelőző, gyógyító tevékenység számára nehéz időben is vannak, akik nagy elhivatottsággal, hősies közdelemmel végzik naponta a megelőző tevékenységet, s a betegek gyógyítását. 

„A kardiológia elképesztően fontos tudományág”

Köszöntötte a rendezvényt, pozíciójában első alkalommal, a kórház főigazgatója, Kis Zoltán. A kardiológia elképesztően fontos tudományág, mondta, mert a keringési betegségek a vezető halálokok Magyarországon. Ez a tudományos tanácskozás is segítség, hogy több embert megmentsenek. 

Mi öregek, tartjuk a frontot – folytatta dr. Benczúr Béla főorvos, bár az osztályán, mivel kevesen vannak, megfeszített munkával kell, hogy dolgozzanak –, s az élet napos oldala, mikor ilyen rendezvényt tartunk. S öröm, hogy jönnek a fiatalok. A konferencián gimnazisták segítenek a regisztrációnál, ők az orvosira készülnek, s majd gyógyítanak. 

A tudományos programot is a fiatalok kezdték. A tavalyi Balassa-nap előadói pályázatán győztes három, 35 évesnél fiatalabb orvos, dr. Hévizi Zsolt és dr. Tóth Lajos rezidens, valamint dr. Czigány Diána Gréta szakorvos tartott előadást. 

A szív és keringési betegségek legjobb ismerői az előadók között

A tudományos konferencia előadói a szakterület legjobb ismerői. Sok kiváló szakember közt, a szekszárdi kórházzal szoros kapcsolatban lévő pécsi Szívgyógyászati Klinika professzora, dr. Horváth Iván, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, dr. Becker Dávid professzor, s a konferencia díszvendége a Portugáliából érkezett Vitor Paixão Dias, a Magyar Hypertónia Társaság tiszteletbeli tagja, aki a 2023-as európai hypertonia ajánlás gyakorlati jelentősége a portugál betegek ellátásában címmel tartott délután előadást. Kép és szöveg: Szepesi László
XXII. Szekszárdi Kardiológiai Napok programja szombaton folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában