Fellázadnak

2024.03.10. 15:41

Van olyan iskola, ahol már eltörölték a kézírást

Mindig van min meglepődni, ez tény. Legutóbb azon húztam fel a szemöldököm, hogy egyes sajtóhírek szerint az USA olyan katonai fegyverrendszert dolgozott ki, ami mesterséges intelligencia (MI) segítségével dönti el, hová dobja a bombákat. 

Bencze Péter

Ami régen elképzelhetetlennek tűnt, most megvalósulni látszik (Illusztráció: Shutterstock)

Hasonlóan meglepett az is, amikor megtudtam, van már olyan európai ország is, ahol az iskolákban eltörölték a kézírást. A mesterséges intelligencia az egyik legnépszerűbb téma mostanában. Rengetegen foglalkoznak a felhasználhatóságának fejlesztésével, és azzal, hogy újabb és újabb területeken legyen bevethető.

Ezzel együtt pedig nagyon sokat hallunk arról is, hogy milyen munkakörök szűnnek majd meg emiatt, és hogyan alakítja át a munkaerőpiacot. E tekintetben nem is kell már várnunk, mondhatni a jövő itt van. Hallottam ugyanis, hogy egy ismerősöm ismerősének egyik kollégáját a mesterséges intelligencia segítségével rúgták ki a nemzetközi cégcsoporttól, ahol több mint két évtizedig dolgozott tisztességgel. Nem irigylem az ilyen cégvezető lelkét.

A huszonöt éve ott dolgozó munkatárs úgy tudta meg mindezt, hogy aznap nem léphetett be a kódjával a kapun. Úgy tűnik, elkezdődött az, ami a kilencvenes években csak disztópiának tűnt a mozivásznon. A gépek lázadása már itt van, kérdés, mikor fajul el, és kezdünk valóban háborúzni azokkal a számítógépekkel, amiket mi magunk alkottunk meg azért, hogy jobb legyen az életünk. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában