Visszatekintés

2024.03.15. 08:40

Veszedelmes betörőket fogott el a csendőrség

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

90 ÉVE egy madárvédelmi kezdeményezésről adott hírt a Tolnamegyei Ujság 1934. március 10-i száma. „A leghasznosabb éneklőmadaraink odvakban fészkelnek. S minthogy az okszerű gyümölcsfa tenyésztés kizárja az odvas fák keletkezését, ezen madaraink kénytelenek erdőkben, ligetekben fészekhelyet keresni, mialatt gyümölcsfáinkat a férgek tönkre teszik. Ezen a bajon óhajtott segíteni a tolnai állami elemi és tanonciskola tanuló ifjúsága, midőn Károlyi Károly igazgató vezetése mellett 100 darab mesterséges fészek-odut készített a munkaórákon. Az odukhoz szükséges faanyagot a tolnai kereskedők készséggel ajánlották fel díjtalanul, ahelyett, hogy eltüzelték volna hasznavehetetlen faládáikat. A 100 darab festett fészekodu évtizedeken át 100 kis ingyen-munkás családnak biztosítja a tolnai gyümölcskertekben az állandó otthont, amellett még dísze is a kerteknek.”

90 ÉVE „veszedelmes betörőket fogott el csendőrség” – jelent meg a történetet részletező hír a Tolnamegyei Ujság 1934. március 10-i számában. „Németh Imre 19 éves és Horváth János 21 éves döbrököz-szőlőhegyi napszámosok a múlt év november és december havában a község határában 27 tanyába törtek be és onnan bort, élelmiszert, baromfit, szerszámokat és egyéb használati tárgyakat loptak. A csendőrség f. hó 8-án elfogta a két veszedelmes betörőt, akik eleinte tagadtak, de a házkutatás alkalmával sok bűnjelet találtak náluk.”

90 ÉVE „Jung Adám 64 éves börzsönyi földmives fejszével agyonverte feleségét” – közölte a bűnesetet a Tolnamegyei Ujság 1934. március 10-i száma. „Véres tettének elkövetése után felakasztotta magát. A szomszédok vették észre a borzalmas tragédiát, amelynek az volt az oka, hogy a valamikor jómódú házaspár tönkre ment és az anyagi bajok miatt állandó volt köztük a veszekedés. Ilyen összetűzés robbantotta ki azután a kettős halállal végződő szomorú eseményt.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában