Teol.hu videó

2024.04.03. 14:00

A leghatékonyabbak között van a Szekszárdi Törvényszék (videóval)

Az egész országban megfigyelhető tendencia, hogy egyre kevesebb az olyan bírósági ügy, amelyik tovább tartana kettő évnél. A Szekszárdi Törvényszék illetékességi területén működő bíróságok ebben a tekintetben az országos átlag felett teljesítettek tavaly – ezt dr. Fazekas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője mondta szerdán Szekszárdon.

Bencze Péter

Országosan is kiemelkedő hatékonysággal működnek a Szekszárdi Törvényszék bíróságai (Fotó: Mártonfai Dénes)

Tatabánya és Balassagyarmat után Szekszárdon került sor az idei esztendő harmadik összebírói értekezletére. A már hagyományos – sajtótájékoztatóval egybekötött – rendezvényen a Szekszárdi Törvényszék illetékességi területén működő bíróságok tavalyi évi munkájáról, és az elért eredményeikről számoltak be.

A leggyorsabbak között van a Szekszárdi Törvényszék

Évekkel ezelőtt, már 2020-ban célként fogalmazódott meg a bíróságokkal szemben, hogy arra törekedjenek, a lehető legkevesebb hozzájuk kerülő ügy tartson kettő évnél tovább. Ennek eredményeként 2020 és 2023 között országosan mintegy 48 százalékkal csökkent az ilyen esetek száma. Tolna vármegyében viszont még ennél is eredményesebben teljesítenek a bíróságok etekintetben. Az országnak ezen a részén ugyanis a bíróságokra kerülő ügyek mintegy 92 százaléka fejeződik be kettő évnél rövidebb idő alatt. 

Ezzel az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője szerint a Szekszárdi Törvényszék hazánk leghatékonyabbjai közé tartozik. Ezt igazolják egyébként a fellebbezések is. Amint dr. Csullag Józsefné, a Szekszárdi Törvényszék elnöke arról portálunknak beszámolt: tavaly összesen 3156 peres ügyet zártak le a Tolna vármegyében működő bíróságokon. Ezek 90 százaléka pedig az elsőfokú döntést követően jogerőre is emelkedett. Vagyis – tette hozzá a törvényszék elnöke – ez azt mutatja, hogy a bírák döntését alapvetően jogszerűnek és megalapozottnak tartják az ügyekben érintett felek.

Félszáz bíró dolgozik Tolna vármegyében

Amint az az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, Tolna vármegyében összesen 241 dolgozót alkalmaztak a bíróságok tavaly. Közülük a bírák száma 51-et tett ki. Mellettük 20 fő bírósági titkárt és 170 fő egyéb bírósági alkalmazottat foglalkoztatnak a Szekszárdi Törvényszék illetékességi területén működő bíróságok. Az országnak ezen a részén a bíróságok működésére fordítható büdzsé közel 3 milliárd forintot tett ki, a pénzt viszont nem használták fel teljes mértékben így sikerült közel 10 millió forint tartalékot képezni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában