Esélyegyenlőség

2024.04.01. 14:00

A modern kor követelményeinek igyekszik megfelelni a szervezet

Az esélyegyenlőség fokmérője a különböző fogyatékkal élő emberek élethelyzetének javítása, társadalmi beilleszkedésének segítése, számukra egyéni, illetve közösségi élmények nyújtása. Ehhez adottak az állami támogatások, több-kevesebb rendszerességgel érkező adományok, ami alapvetően szükséges, de önmagában mindez nem elegendő, hogy a fogyatékkal élők a pszichés-szociális jóléte növekedjen. Ezért nagyon fontos, hogy a fogyatékkal élők szűkebb-tágabb környezetében van-e velük foglalkozó, értük dolgozó civil szervezet.

Teol.hu

A legutóbbi fehér bot napi ünnepség az evangélikus templomban. Jobbra Kovács Lászlóné

Fotó: Mártonfai Dénes

A vakokat és látássérülteket összefogó vármegyei egyesület valóban igyekszik megfelelni a modern kor diktálta követelményeknek, igazodva a tag-, illetve sorstársak igényeihez. Ezek eléggé sokrétűek – jegyezte meg elöljáróban Kovács Emese, a Tolna megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének rehabilitációs-koordinációs szakmai vezetője.

– Vannak, akiket elsősorban a közösségi, zenés-táncos- verses-kulturális programok érdekelnek, amelyek nagyon népszerűek, jó hangulatúak. Ilyeneket a jeles ünnepnapokhoz kapcsolódóan ma már szinte havi rendszerességgel szervezünk. 

Kovács Emese elmondta, a hétköznapokban is van bőven dolguk. Nagyon fontos, hogy a fiatalokat, középkorúakat, de az informatikára, a digitális világra fogékony idősebbeket is az okos telefonokhoz, laptopokhoz, számítógépekhez hozzájuttassák. Ismerve a tagok többségének szociális helyzetét, amennyire lehet, mindez ingyenesen történjen meg az egyesületünk jóvoltából. 

A tavalyi évben táblagépeket tudtak adományozni, pályázatok segítségével 51 táblagépet sikerült szerezniük, miután az is feladatunk volt, hogy kiscsoportos foglalkozások keretében ezeket beüzemeljék azokkal az ingyenes szolgáltatásokkal, melyeket a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a tagok számára lehetővé tesz, és ezek elérésére is megtanították őket. 

Az itt és az így megszerzett informatikai-digitális tudás nagyban növeli a látássérültek munkaerőpiaci esélyeit az elhelyezkedésre, a jövedelemszerző tevékenységre, ami egyébként is jónak mondható a munkáltatók számára kormányzatilag biztosított járulékkedvezmények miatt. 

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető: aki még munkaképeskorú és szeretne dolgozni, az biztosan talál munkalehetőséget, amit mindenképpen pozitívumként lehet értékelni. Az egyesületünk keretein belül mindig foglalkoztatunk több látássérültet különböző munkakörben, egyes feladatok elvégzésére. Segítünk direkt módon az elhelyezkedésben. Számos, a munkaerőpiacon jelenlévő céggel szoros kapcsolatban állunk, így megfelelő helyre tudjuk irányítani az illetőt, annak alapján is, mi a végzettsége, mivel rendelkezik, milyen ellátást kap, és az illető tudásával is tisztában vagyunk, amikor kiközvetítjük – mondta Kovács Emese. 

A fentiek mellett még számos feladatuk van. Folyamatosan próbálják felkutatni, megszólítani, aztán a képzésre, tanfolyamokra csábítani azokat, akik nem tagjai az egyesületnek, elmagyarázni, hogy ők is számtalan előnyét láthatnák annak, ha csatlakoznának. Például komoly segítséget tudnak nyújtani az egyéni igények szerinti eszközök beszerzésére. Például az internet segítségével felkutatják, hol a legolcsóbb az a bizonyos beszélő vérnyomásmérő- készülék, amire látássérültek sokaságának óriási szüksége van. A személyi jövedelemadó felajánlásokból az egyesülethez beérkező pénzösszegből támogatni tudják az egyéni vásárlásokat.

– Szeretnék kiemelni két szervezetet, amelyeknek sokat köszönhetünk nagyvonalú segítőkészségükért: a Evangélikus Egyház Szeretetszolgálat nem csak a templomát ajánlotta fel már nem először a fehér bot napja nagy rendezvényünk helyszínéül, hanem élelmiszeradományokat gyűjtöttek nekünk.

Nagyon jól esett a Mathias Corvinus Kollégium (MCC) szekszárdi szervezetének karácsonyi felajánlása: náluk rendezhettük ajándékozó ünnepségünket, különben fűtetlen helyiségben, hidegben, nagykabátban kellett volna mindezt megtenni. Egy évvel korábban, szintén karácsony apropóján ők is gyűjtöttek már nekünk adományokat, és lehetővé tették számunkra azt, hogy úgynevezett érzékenyítő órákat tarthassunk náluk is diákoknak – emelte ki Kovács Emese. 

Mint arról már lapunk is beszámolt, a szekszárdi önkormányzat mint tulajdonos, eladja a Hunyadi utcai székházat, ami több más szervezet mellett, az ő otthonuk is már nagyon régóta. Új otthont kell keresni, ahhoz, hogy a szervezeti életük, a mostani működés színvonala, a rendezvényeik száma a jövőben is megmaradjon. Hogy ne járjanak ismét így, mindenképpen saját tulajdonú új otthont szeretnének.

Így az a tervük, hogy az egyesület saját ingatlant vásárol a közeljövőben, amihez várják velük szolidáris, céljaikkal azonosulni tudó gazdasági szereplőktől, cégektől, intézményektől, magánszemélyektől a lehetőségeik függvényében az ingatlanvásárláshoz szükséges támogatást. Ehhez a közeljövőben úgynevezett téglajegyek kibocsátását is tervezik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában