Teol.hu podcast

2024.04.20. 19:00

A varjak már a ragadozó madár földi jelenlététől is elrepülnek

Szekszárdon nagy gondot okoznak a vetési varjak. Ennek az akadálynak az elhárítására érkezett Bódis Gergely, ecseri solymász, aki a Hír.FM Teolon is hallható magazinműsorának egy bemutató után mesélt számos érdekességet a szakmájáról.

Dahud Emil

Bódis Gergely négyéves kora óta a madártan, az ornitológia szerelmese.

Fotó: Makovics Kornél

Gergelyt már négyéves kora óta érdekli a madártan, az ornitológia. Mint említette, ezt a szeretetet a nagyapjának köszönheti. Első madara egy szajkó volt, amit kilencévesen az akkori mesterétől kapott, és az állatot Keksz névre keresztelte. Nagyon egyszerű a névválasztás oka: Keksz nagyon szerette a kekszet.

A városunkban vendégeskedő szakember kiemelte, egy ragadozó madár tartása rengeteg felelősséggel és engedéllyel jár. Nem mindegy, hogyan etetjük, és a nevelése kulcsfontosságú. Utóbbinak két fajtáját ismertette: vannak a szülő nevelte, és az ember által nevelt (imprint) madarak.

Bódis Gergely jobban szereti, ha saját fiókáit ő okítja, mert szerinte úgy könnyebb velük dolgozni. Azonban azt is elmondta, nagyon felnéz azokra a mesterekre, akik a nem imprint madarakkal is hatékonyan foglalkoznak, szeretne egyszer a nyomukba lépni.

A solymász részletezte szekszárdi tevékenységét is. Felhívta a figyelmet, hogy ez a művelet nem tart rövid ideig. A vetési varjak városi jelenléte elleni küzdelemben az eredmény nagyjából egy hónap után látható.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában