Pályázat

2024.04.29. 10:08

Fásítás Őcsényben: gömbszivarfák alatt hűsölhetnek

A Településfásítási Programban elnyert gömbszivarfákkal ültették körbe szombaton az őcsényi játszóteret.

Révészné Hanol Erzsébet

Gömbszivarfák alatt hűsölhetnek a közeljövőben az őcsényi játszótéren időző családok (Fotó: M. K.)

Gömbszivarfák alatt hűsölhetnek a közeljövőben az őcsényi játszótéren időző családok. A fákat – szám szerint tizenegyet – szombaton ültették el a terület körül a Gemenc Zrt. erdészének útmutatásával. Fülöp János polgármester elmondta, hogy a Településfásítási Programba nyújtottak be pályázatot, és nyerték el a kiválasztott növényeket.

A fásítási programnak ez már a harmadik üteme, amelyben az önkormányzatok tizenhárom fafajtából választhatnak. A programban igényelhető fák konténeresek vagy földlabdásak, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében minden fához támasztó karókat, takarómulcsot és védőrácsot is biztosítanak. Mivel a fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, így minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is.

A Településfásítási Program eddigi három ütemében összesen 46 ezer sorfát ültettek el 1486 településen, amelyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága kétmilliárd forint támogatást biztosított. A program így a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában