Van aki hisz benne, van aki tagadja

2024.04.01. 09:03

Felmérés a klímaváltozáshoz kapcsolódó hozzáállásról

A klímaváltozás tényét, illetve ebben az emberi tevékenység szerepét ma már tudományos konszenzus övezi, még ha sok kérdésben (például a jelenségre adott válaszokban) nincs is egyetértés a kutatók között.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Getty Images

A közvélemény-kutatások szerint a magyarok döntő többsége valós problémának tartja a klímaváltozást, ám nem gondolja úgy, hogy neki kellene bármit is tennie ellene. Magyar Digitális Média Obszervatórium nevű projekt keretén belül készült tanulmány szerint a magyar lakosság túlnyomó többsége, 80-90 százaléka egyértelműen hisz az emberi tevékenység okozta klímaváltozásban. A téma ugyanakkor sokkal kevésbé jelenik meg a magyarok problématérképén, tehát a válaszadók nem említik ezt maguktól jelentős problémaként. 

Mi is a klímaváltozás valójában? 

A klímaváltozás alatt a globális vagy regionális éghajlati minták változását értjük, különösen a 20. század közepétől és végétől kezdve, amely nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása következtében megnövekedett légköri szén-dioxid szintjének tulajdonítható - olvasható a tanulmányban.

Keveset tesznek a jobb életér

A két évvel ezelőtti kutatás szerint a magyarok 39 százaléka lenne hajlandó a következő években csökkenteni a húsfogyasztását a környezetvédelem érdekében. A Speciális Eurobarometer tavalyi adatai szerint a tízből hat válaszadó tett valamit a klímaváltozás ellen az elmúlt hat hónapban. A válaszadók nagy része a szelektív hulladékgyűjtést (58 százalék) és az eldobható termékek fogyasztásának csökkentését (55 százalék) jelölték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában