Nemkívánatos

2024.04.07. 11:00

Kellemetlen látogatók érkeznek a tavaszi időben

Itt a tavasz, ami a csodás időjáráson kívül azt is jelenti, hogy néhány nemkívánatos vendég is betoppanhat az otthonunkba. Ők pedig nem mások, mint a poloskák. Bizonyára már észrevehettünk, hogy az elmúlt napokban ismételten kezd megsokasodni a számuk, ami nem véletlen.

Mauthner Ilona

Illusztráció

Forrás: MW

Egyre több van belőlük

Az enyhe telek miatt minden évben egyre több van belőlük, a rossz hír pedig az, hogy a poloskának tulajdonképpen nincs természetes ragadozó ellensége. Felszaporodásuk mértékét egyébként főleg a táplálékforrások rendelkezésre állásának mértéke határozza meg. A paradicsomot, paprikát, málnát, borsót, babot és a káposztaféléket sem vetik meg és a dísznövényeket sem kímélik. 

Ezt tegyük, hogy megszabaduljunk tőlük

Ha a levelek fonákján apró tojásokat látunk, akkor távolítsuk el a levelet a növényről, így a következő nemzedék kikelését megakadályozhatjuk. A nem-olajos permetezés is segít, egy bio módszer, amely a poloskalárvákat elpusztítja, de más, hasznos rovarokat nem. Hátránya, hogy kifejlett egyedek ellen nem hatásos.

Ha már nagyon elszaporodtak a poloskák, akkor gyűjtsük őket össze, majd dobjuk egy ecetes vizes üvegbe, hogy biztosan elpusztuljanak.
Tegyünk sűrűn szőtt zsákocskákat azokra termésekre, amiket meg szeretnénk védeni (például paradicsom), így nem tudják a poloskák szívogatni.

Megtelepedtek a vándorpoloskák

Magyarországon az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska számít problémás fajnak, melyek ráadásul hazánkban megtelepedettnek tekinthetők, állományaik stabilak. Adott helyeken, ahol bőséges táplálékforrás, ott számíthatunk fokozott mennyiségre. Dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök korábban azt is elmondta, hogy az említett két poloskafaj jelenléte a természetes vagy természetközeli élőhelyeket sokkal kevésbé érinti, mint a termesztett növényállományokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában