Szerhasználók

2024.04.03. 20:00

Új ellátás segíti a szenvedélybetegeket

Új közösségi ellátás indult szenvedélybetegek számára február elsejével vármegyénkben a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány jóvoltából. Az új ellátásról Varga Norbert programvezető mesélt portálunknak.

Farkas Eszter

A Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány új ellátást indított a szenvedélybetegek számára (Beküldött fotó)

A Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány (KIMMTA) új ellátásának célja elérni, segíteni és reintegrálni, azaz visszavezetni, visszailleszteni a társadalomba a szenvedélybetegeket.

– Célunk, hogy a gondozottak pozitívan kapcsolódjanak a helyi közösségek életébe, mert ez mindenkire pozitívan hathat – válaszolta kérdésünkre Varga Norbert, a program vezetője. A kliens és szűkebb, illetve tágabb környezete mozgósításával, bevonásával készítjük el a terveket és koordináljuk az együttműködéseket. A család, a barátok, a háziorvos, a lelkész, a munkahely és a szociális háló ebben mind segítenek.

Az Alapítvány az ellátottakat otthonukban, lakókörnyezetükben szervezéssel, tanácsadással segíti a szolgáltatásokhoz jutni. A programok támaszt jelenthetnek a szenvedélybetegeknek az egyéni hatékonyságban, családhoz tartozás megélésében és a társas kapcsolatokban.

A programban való részvételhez az absztinencia feltétel

– A szenvedélybetegeket szeretnénk bevonni az adott település programjaiba, azért, hogy az izolációt csökkentsük. Ezen kívül saját szervezésű programokkal, például túrákkal, kiállításokkal és egyéb rendezvényekkel hívjuk fel a figyelmet a szabadidő hasznos eltöltésének fontosságára. A programban való részvételhez az absztinencia feltétel, de a közösségi ellátás igénybevételéhez nem.

A Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány intézményei más intézményekkel, szolgáltatókkal és hatóságokkal kiterjedt kapcsolatrendszerrel és együttműködéssel rendelkeznek az ellátást kérők megfelelő segítése érdekében. A kapcsolattartás több formában történik: telefonon, online, e-mailen és személyesen. Továbbá, aki igénybe veszi szociális szolgáltatásunkat az ingyen utazhat (vasúti személyszállítás, HÉV, helyközi autóbusz-közlekedés, komp- és révközlekedés).

Fotó: Beküldött fotó

Azoknak szól, akik függőségükön, szokásaikon változtatnának

A célcsoport elsősorban az otthonukban élő, alkohol és/vagy drog problémákkal küzdők, akik függőséggel kapcsolatos szokásaikon változtatni szeretnének. Valamint az addiktológiai, ambuláns kezelés alatt álló szerhasználók, akik életvitelükben, esetlegesen szociális helyzetük javításában kérnek segítséget. Emellett a szerhasználó vagy viselkedési függőséggel küzdők családtagjai, akik mentális támogatást várnak a segítői folyamatban, hogy a szerhasználat kapcsán elszenvedett károkat kezelni tudják és hatékonyabban tudják terelni hozzátartozójukat a segítségkérés felé.

Önkéntesen és térítésmentesen vehető igénybe

– A Közösségi ellátás önkéntesen, térítésmentesen vehető igénybe. Személyesen, telefonon vagy levélben történő igénybejelentést követően, (7150 Bonyhád, Vörösmarty tér 3/2. Telefon: 06-74/678-587, e-mail: [email protected]) a KIMMTA munkatársa, előzetes egyeztetés után, személyesen keresi fel az ellátásra váró klienst. A 16 éven felüli kiskorú droghasználó közösségi ellátásban történő támogatására lehetőség van a szülő bevonása nélkül is, de a szolgáltatás törekszik a család megkeresésére.

Nem szükséges a szenvedélybetegséget igazoló szakorvosi vélemény vagy beutaló, a kliens ellátása addiktológia konzultáns bevonásával történik. 

Tolna vármegyében a négy járáshoz tartozó települések:

Bonyhádi járás: Aparhant, Bátaapáti, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Cikó, Felsőnána, Grábóc, Györe, Izmény, Kakasd, Kéty, Kisdorog, Kismányok, Kisvejke, Lengyel, Mórágy, Mőcsény, Mucsfa, Murga, Nagymányok, Nagyvejke, Tevel, Váralja, Závod, Zomba 

Paksi járás: Bikács, Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Györköny, Kajdacs, Madocsa, Nagydorog, Németkér, Paks, Pálfa, Pusztahencse, Sárszentlőrinc, Tengelic 
Szekszárdi járás: Alsónána, Alsónyék, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Kistormás, Kölesd, Medina, Őcsény, Pörböly, Sárpilis, Siógárd, Szálka, Szedres, Szekszárd, Várdomb.
Tamási járás:  Dúzs, Értény, Felsőnyék, Fürged, Gyönk, Hőgyész, Iregszemcse, Kalaznó, Keszőhidegkút, Kisszékely, Koppányszántó, Magyarkeszi, Miszla, Mucsi, Nagykónyi, Nagyszékely, Nagyszokoly, Ozora, Pári, Pincehely, Regöly, Simontornya, Szakadát, Szakály, Szárazd, Tamási, Tolnanémedi, Udvari, Újireg, Varsád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában