Kisfilm készült a kitelepítettekről

2024.04.17. 12:00

Ünnepeltek és emlékeztek a bátaszéki felvidékiek

A Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület április 12-ére időzítette azt a filmbemutatót, amely a bátaszéki felvidékiek kitelepítésének hiteles történetét mutatja be.

Mauthner Ilona

Forrás: BátaszékMost/Facebook

Emlékeztek a tragikus napra

A film az utolsó utáni pillanatban készült el, amikor még élnek olyanok, akik átélték, és emlékeznek azokra a tragikus eseményekre, amelyek az után történtek, hogy a szlovák-magyar lakosságcsere-egyezményt 1946. február 27-én aláírták Budapesten, és amit május 14-én elfogadott a Parlament.

Ez a kisfilm, ahogyan az április 12-ei emléknap is tisztelgés „a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarság” előtt, „akik az állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve, kemény akarással otthont teremtettek maguknak”.

A film hamarosan megnézhető a BátaszékMost facebook oldalán

A most bemutatott filmet hamarosan láthatják az érdeklődők a BátaszékMost facebook oldalán. Az alkotás arra kereste a választ, hogyan, milyen körülmények között indultak útnak a Felvidékről Bátaszékre kitelepítettek. Mi várta itt őket, hogyan tudtak beilleszkedni a közösségbe?

A film első képkockáit Pomsár Tamás évekkel ezelőtt rögzítette a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesület megbízásából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában