Az állatorvos válaszol

2024.05.01. 11:12

Balesetek fenyegetik kedvenc állatainkat

A baleseteket általában a véletlen szerencsétlen közrejátszásának tulajdonítjuk.

Brunner Mónika

Balesetek fenyegetik kedvenceinket

Forrás: Shutterstock

Azonban ezek oka mindig a figyelem hiánya, akár a balesetet okozó, akár az azt elszenvedő részéről – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa
Forrás: MW

Hozzátette, hogy az állatokra vonatkozóan gyakori, hogy a kutya, vagy a macska a gazda autójának útjába kerül, amikor például az hátra felé tolatva kiáll a garázsból és a kerék átmegy az állat valamelyik testrészén. Ez általában az idős állatokkal történik meg, amelyeknek már rossz a hallása, látása és nem ugranak félre a veszélyt jelentő jármű útjából. Főleg a kutyákra jellemző ez, mivel ők mindig a gazda közelségét keresik, ott forgolódnak körülötte, egyik pillanatban az ember egy bizonyos helyen látta őket, azután már észrevétlenül az autó mögött vannak. 

Ha az ember erre különösen odafigyel, vagyis csak akkor indul el, amikor megbizonyosodott, hogy az állat éppen hol van, akkor az ilyen balesetek megelőzhetők. Sajnos, rohanó világunkban általában a figyelmünk nem a jelenben, hanem például már ott van, ahová igyekszünk, amit el kell intéznünk. Az állatok a jelenben élnek, de az érzékszervek eltompulása miatt ez a képességük csökken. 

Szerencsére – szakszerű kezeléssel – az ilyen balesetek következményeiből az állatok gyakran felépülnek és ez jó esély arra, hogy legközelebb elkerülhetőek legyenek esetleg embereket érintő tragédiák is, ismertette dr. Jakab Ferenc.

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában