Helyi és országos szinten is komoly értéket képvisel a bonyhádi hagyományőrző rendezvény

A szombat délelőtti megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette Bonyhádon a Lánglovagok és Hagyományőrzők Nemzetközi Találkozója.

Vizin Balázs

A tisztelet koszorúi helyezték el a világháborús emlékműnél (a szerző fotói)

A vásártéren zajló esemény résztvevőit Szabó Tibor köszöntötte. Bonyhád alpolgármestere úgy fogalmazott: a jelenkorban is népszerű a katonai tradíciók ápolása, Magyarországon és a határainkon túl számos hagyományőrző egyesület és társulás működik, amelyek fontosnak tartják a katonai hagyományok megőrzését. 

– Köszönet mindenkinek, aki ezen a hétvégén városunkba látogatott arra a rendezvényre, amely már hosszú évek óta gazdagítja Bonyhád kulturális életét – mondta Szabó Tibor. Majd hozzátette, aki nem bírja elvisel a sérült emberek látványát, a vért, a komoly fizikai megterhelést és a kiszámíthatatlanságot, ne válassza a tűzoltó hivatást. Ők azok, akik betörik az ajtót, ha a szomszéd hetek óta nem ad életjelet magáról, ők szabadítják ki a sérülteket a járművekből baleset esetén, ők számolják fel a viharkárokat, és ők sietnek, ha valaki a magasból leugorva próbál véget vetni az életének.

Az önkéntes szolgálatot vállaló emberek szabadidejükben, munkájuk mellett, térítés nélkül segítik bajba jutott embertársainkat. Ez nemcsak az adott település biztonságát növeli, hanem fontos közösségi erőt is képvisel a falvakban és a városokban. Szerencsére mindenhol nagy tisztelettel tekintenek azokra a bátor önkéntesekre, akik oda mennek, ahonnan mások menekülnek.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek a társadalom számára olyan fontos közösségeket jelentenek, amelyek összetartó erejükkel és közvetített értékeikkel sikeresen válaszolhatnak korunk újabb és újabb civilizációs és természeti veszélyeire. Bonyhád Város Önkormányzata ezért az idei évben hatmillió forinttal támogatta – a 150 éves jubileumát ünneplő – önkéntes tűzoltó egyesületet, beleértve ezt a rendezvényt is. Továbbá közel 3,5 millió forintot fordított az I. világháború bonyhádi hőseinek és áldozatainak emlékét őrző, a katolikus templom mellett található szobor felújítására.

– Ezúton is köszönetet mondok a hétvégi rendezvény két szervezőjének: Miklós Rolandnak és Győrfi Attilának, valamint lelkes barátaiknak, akik önzetlen munkájukkal sokat dolgoztak a helyszín gondozásán és az esemény sikeres megvalósításáért. Azt kívánom, hogy ez a hétvége is legyen olyan örömteli, mint a korábbi évek találkozói, Isten hozta Önöket Bonyhádon! – zárta gondolatait az alpolgármester. 

A megnyitó után helyezték el a helyi és a vármegyei vezetők a tisztelet koszorúit az I., valamint a II. világháborús emlékműnél. Ezzel párhuzamosan a vásártéren egymás követték a programok, amelyek majd a vasárnap délutáni veteránjármű-találkozóval érnek véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában