Újra visszatérhettünk a mesék birodalmába (galéria)

Szombaton és vasárnap mesevilágba kalauzolták a gyerekeket Szekszárdon, rengeteg koncerttel, mesés előadással és varázslatos programokkal vártak kicsiket és nagyokat egyaránt a Szent István téren.

Farkas Eszter

Berlinger Attila, a Fidesz-KDNP polgármester jelöltje nyitotta meg a Háry János Mesefesztivált.

Fotó: Kiss Albert

Izgalommal és örömmel telt meg a Szent István tér szombat délelőtt, amikor Berlinger Attila, a Fidesz-KDNP polgármester jelöltje, a Babits kulturálisközpont ügyvezető igazgatója megnyitotta a Háry János Mesefesztivált. A 2019 óta először megrendezett esemény ünnepi hangulatot hozott a városba, és nem csak a gyerekek, hanem a szülők számára is különleges élményeket kínált. Az igazgató kedvenc fabulájából, Benedek Elek „A bujdosó macska” című meséjéből is felolvasott a gyerekeknek, mely meghitt pillanatokat teremtett és megadta a fesztivál alaphangulatát.

– Nagy öröm, hogy 2019 után hosszú idő elteltével újra megszervezhettük a gyermekek, a szülők és a Babits Mihály Kulturális Központ számára, mondhatni a legkedveltebb kulturális eseményét a városnak, a Háry János Mesefesztivált. Idén a naptár is kegyes volt hozzánk, hiszen vasárnap gyereknap van, így duplán kedvezhetünk a családoknak – mondta megnyitó beszédében Berlinger Attila.

Színes Programok és Élmények

Az idei fesztivál valóban minden korosztálynak tartogatott valami különlegeset. A gazdag programkínálatban mindenki megtalálhatta a neki leginkább tetsző tevékenységet. Portálunknak az egyik anyuka is nyilatkozott, Takácsné Steib Ágota elmondta, kisfia kedvencei a népi játszópark játékai lehetőséget adtak a gyerekeknek, hogy kipróbálhassanak különböző népi és ügyességi játékokat, míg a bungee trambulin és ugrálóvárak gondoskodtak a végtelen szórakozásról és vidámságról.

A sportosabb szellemű látogatók, mint a hat éves Kertész Ákos, például kipróbálhatták magukat a gokart pályán is, amely felejthetetlen élményt nyújtott a gyerekeknek:

– A legjobban az tetszik, hogy ennyi játék közül lehet választani. Szerintem a gokart és az ugrálóvárak voltak a legjobbak, már nagyon várom a cukorkaágyút.

Művészet és Mesék Kéz a Kézben

A mesefesztivál csúcspontjai a bábszínház előadások és a rengeteg interaktív koncert voltak, amelyben a gyerekek és a felnőttek egyaránt elmerülhettek a varázslatos történetek világában. A bábszínházi előadások mindig különleges élményt nyújtanak, hiszen a bábok életre keltése és a mesék bemutatása különleges módon ragadja meg a közönség képzeletét. Szintén fergeteges hangulatot varázsolt a Kócos Gólyalábas Társulat is, akik vásári mutatványos produkcióikkal kápráztatták el a közönséget.

A fesztivál azonban nem csak nappali programokkal készült. Szombat este fél kilenckor különleges esemény várta a családokat. A Művészetek Házának falára fényfestéssel vetítették ki a napokban zajló rajzkiállítások képeit, ezzel lenyűgöző látványt és művészi élményt nyújtva az egész város számára. A fényfestés nemcsak a művészet iránt érdeklődőket vonzotta, hanem mindenkit, aki szerette volna látni a gyermekek kreativitásának és képzeletének eredményét.

A Fesztivál jelentősége

A Háry János Mesefesztivál nem csupán egy kulturális esemény, hanem egy közösségformáló alkalom is, ahol a családok együtt élhetik át a mesék és a művészet varázsát. Az esemény hozzájárul a város kulturális életének gazdagításához, és lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek és a szülők együtt tölthessenek el minőségi időt. A fesztivál segít abban is, hogy a hagyományokat és a mesék világát közelebb hozza a fiatalabb generációkhoz, ezzel ápolva és továbbadva a kulturális örökséget.

A Háry János Mesefesztivál sikeres újraindítása azt mutatja, hogy a közösség igényli és értékeli az ilyen típusú rendezvényeket. A mesék és a művészetek ünnepe nemcsak emlékezetes pillanatokat, hanem maradandó élményeket is kínált mindenkinek, aki ellátogatott a Babits Mihály Kulturális Központba ezen a különleges hétvégén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában