Cigány szervezetek is állítanak jelölteket

Vasárnap képviselőket, tisztségviselőket választanak a nemzetiségek is. A hétfői állás szerint 7666-an dönthetnek voksaikkal arról, hogy kik lesznek a Tolna Vármegyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, s a félszáz tolnai településen lévő helyi roma önkormányzatok tagjai, tisztségviselői. A vármegyében négy ilyen szervezet a RIOSZ, a CIKÖSZ, az MCF és a JASZ képviselőjelöltjei várják a választók szavazatait.

Szepesi László

Roma lakodalom. A cigány kultúra megmaradását, a hagyományőrzést is szolgálják a roma szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok Fotó: MW

A vármegyei testület elnöke jelenleg  Orsós István, aki a RIOSZ, a Roma Integrációért Országos Szövetség színeiben ismét indul a tisztségért. Először őt kérdeztük programjáról. 

Cigány embereket és diákokat is segítenének

Elmondta, a végéhez közeledő ötéves ciklus során nem minden elképzelésüket sikerült megvalósítani. Szándéka a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal kialakított kapcsolat bővítése. Még 2019 őszén született megállapodás a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság és a Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat között, amelynek célja a megye közrendjének, közbiztonságának erősítése, a köznyugalom fenntartása, az etnikai konfliktusok megelőzése. Ennek szellemében dolgoznak tovább. 

Szerepel programjukban az, hogy megkeresik a vármegye iskoláit is, hogy a problémás helyzetű gyerekekkel kapcsolatban segítsenek. Ozorán és Simontornyán ilyen esetekben az iskolaigazgatóval, polgármesterrel, családsegítőkkel együttműködve már értek el eredményeket. Szerepel programjukban a jól tanuló cigány származású diákok anyagi támogatása is.

Segítenek roma társaik munkához jutásában is. Már hónapokkal ezelőtt felvették a kapcsolatot a Paks 2 építtetőivel, s bírják ígéretüket, hogy részt vehetnek a munkában cigány származású emberek is. 

Orsós István elmondta, tervük az is, hogy a lengyeli temetőben felállítják a Lengyeli Cigány Holokauszt emlékművet. Ezzel valóra válhat a régi terv, amelyet pont 12 évvel ezelőtt, 2012 júniusában a Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat közgyűlésén az akkori elnök, Sárközi János Sárközi Károly képviselővel közösen kezdeményezett, de végül mégsem készült el. Az oroszok bejövetele előtti napon, 1944. november 30-án a teveli csendőrök sortűzének áldozatává vált 14 cigány polgár. A felállítandó emlékmű tervét még 2012-ben elkészítette dr. Dittert Jenő festőművész, tanár. 

Cigány Közösségek Szövetsége

Indul jelöltjeivel a választáson a Cigány Közösségek Szövetsége, programjukról Brandt Róbert, a CIKÖSZ Tolna Vármegyei Koordinátora beszélt. 

A rendvédelemben ők is szándékoznak ápolni, fejleszteni az együttműködést, úgy is, hogy több roma rendőr legyen. Az oktatás terén pedig a Szakképzési Centrummal egy olyan megállapodást kötnének, amely azt segíti, hogy a leendő középiskolások ne a megye határain túlra menjenek tanulni, mert itt is kaphatnak megfelelő képzettséget, végzettséget. Szeretnének egy roma szakkollégiumot is kiépíteni, amilyen Tolnát kivéve minden vármegyében van, ahol a tanulók, még az egyetemi hallgatók is, akár a diplomáig kaphatnak támogatást. Arról is beszélt, hogy Tamási térségében már évekkel ezelőtt elkezdték olyan roma szakemberek képzését, akik Paks 2 építésében részt vehetnek majd. 

Fontos feladat számukra a gyermek és családvédelem, folytatta. Mégpedig úgy, hogy már akkor kapjanak jelzést, amikor még lehet segíteni, s ne csak amikor már baj van. Lenne tennivalójuk a kultúra terén is. A hagyományok, táncaik, zenéik őrzésére a vármegyében 3-4 tanodát szándékoznak létrehozni, de fontosnak tartják emellett a kihalóban lévő cigány nyelv ismeretét is. Már nem ápolják azt a fiatalok, pedig, az is a kultúrájuk része. Bár nem tartják világnyelvnek, de a roma emberek, azt beszélve, világszerte megértik egymást. Tervük, megismertetni a fiatalokat olyan tolnai romákkal, akik tudósok, kutatók, sportolók lettek, s példájuk bizonyíték arra, hogy van kitörési lehetőség, csak tanulni kell.

Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma

Az MCF, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma színeiben is várják a voksokat a jelöltek a választáskor. Programjukról Balog László, a Tolna Vármegyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat Közgyűlés Kulturális, Oktatási és Civil Bizottságának elnöke beszélt. Szakterületéből adódóan elképzeléseik, terveik az oktatás, kulturális tevékenység, s ehhez természetesen kapcsolódik a lakás és a munka.

Az oktatás terén fontosnak tartják a szegregáltság megszüntetését. Ha több roma származású pedagógiai asszisztens dolgozna az iskolákban, ezen a téren javulna a helyzet. Lényegesnek tartanák a cigány kulturális hagyományok őrzését, s azt, hogy többet sportoljanak a romák. Kiemelte, hasznos lenne a boksz, vagy a karate, mert ott önfegyelmet tanulnának a gyerekeknek.

A JASZ a következő generáció érdekeit nézi

A Gyönkön élő Kalányos János a JASZ a Jövő Alakítók Szövetségének képviselőjelöltje. Méltán a szövetséghez, amelynek tagja, az őt követő generáció érdekeit nézi. Több fiatalt szeretne látni az önkormányzatban. Olyanokat, akik, mert tanultabbak, másként nézik a világot. Régebben, mondta, volt a nyolc osztály, s nagy szó volt, ha valaki szakmunkás bizonyítványt szerzett. Az pedig egészen ritka, ha a romák közül valaki érettségizett. Ma már egyre többnek van diplomája, lettek tanárok, mérnökök, ügyvédek.

Az alatt a húsz év alatt, amit ő a helyi, megyei meg az országos önkormányzat képviselőjeként eltöltött, kinőtt egy roma értelmiségi generáció. Ennek örül, s ez a feladat a jövő jövőben, a jövő fiataljai érdekében is. Az, hogy mindenki megtalálja, elérje a képességeinek megfelelő végzettséget. Ehhez viszont olyan szülők is kellenek, akik útbaigazítják gyerekeiket, felkészítik őket a nagyobb feladatok megoldására. Hogy többek legyenek, mint ők. A dicsőség azoké, akik szakítva a múlttal, feltörnek, tanulnak, de ebből a dicsőségből jut az őket útba indítóknak is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában