közeledik a tanév

2018.08.17. 07:00

A könyvek már az iskolában várják a gyerekeket

A tankönyvek ezekben a napokban érkeznek meg az oktatási intézményekbe. Az általunk megkérdezett iskolák arról számoltak be, hiánytalanul megérkezett, amit rendeltek.

Budavári Kata

Fotó: Molnár Gyula

Ingyen kapják a tankönyvet elsőtől kilencedikig a tanulók, ez pedig igen nagy segítség a szülőknek. Szilágyi Péter, a nagydorogi általános iskola igazgatója szerint jó, hogy a jelenlegi rendszer nem tesz különbséget a családok anyagi helyzete között, korábban ugyanis gyakran pár száz forintnyi jövedelemkülönbség döntött, ez pedig igazságtalan volt. Az ingyen persze nem azt jelenti, hogy ezeknek a kiadványoknak ne lenne pénzben is kifejezhető értéke, Nagydorogra például kétmillió-háromszáznyolcvanezer forint értékben érkeztek tankönyvek. Ez háromezer-hétszázhetven könyvet jelent, amelyből százkilencven tanári példány, nyolcszáz könyvtári, a többi a gyerekeké. – Nagydorogon augusztus 2-án, a pusztahencsei telephelyünkön 7-én vettük át a könyveket. Tőlünk aztán az iskola- kóstolgatón, augusztus 31-én kapják meg az elsősök, a többiek szeptember 3-án, az első tanítási napon. Azért nem korábban, mert sok a bejárós gyerek, felesleges volna őket plusz utazással terhelni – mondta az igazgató. Szilágyi Pétertől azt is megtudtuk, tudatosan gyűjtik a tartós kiadványokat, így például nyelvkönyveket, atlaszokat, amelyeket aztán kikölcsönöznek a gyerekek.

A szekszárdi Garay János Gimnáziumba kedden szintén hiánytalanul megérkeztek a tankönyvek.

Heilmann Józsefné igazgató tájékoztatása szerint ezeket részben már áprilisban, részben nyár elején rendelték meg a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től (KELLO) a pedagógusok. Tantárgyanként általában háromféle közül választhattak. A szállítás időpontját a KELLO pontosan közölte, a pakolásban pedig néhány diák is segített.

Többféle kiadványból választhatnak

Az állami fenntartású iskoláknak a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től kell megrendelniük a tankönyveket. Botos Ilona, a szekszárdi Babits- és Parrag Katalin, a Baka-iskola igazgatója is arról számolt be, rendben megkaptak mindent. Utóbbi a rendeléssel kapcsolatban elmondta, tantárgyanként két-háromféle könyvből választhatnak a pedagógusok, esetenként többől.

Előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy osztály szülői közössége úgy dönt, fizet is egy-egy megfelelőnek tűnő munkafüzetért, könyvért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában