Valaha 330 szövőnővel dolgoztak

2018.10.23. 17:44

Az egykori textilgyári kollektíva még ma is összetart

Wessely Gábor

Vacsora, beszélgetés, zene, tánc. Ennél összetettebb programra nem vágynak azok, akik jól érzik magukat együtt, mert van közös témájuk, van közös múltjuk.

Az egykori textilgyár, a tolnai Patex dolgozói minden évben tartanak egy nosztalgiázó összejövetelt. A mostanira pénteken került sor, a helyi katolikus iskola ebédlőjében. A szervező, Ezer József – egykori üzemvezető – elmondta, hogy fénykorában, a hetvenes-nyolcvanas években, több mint ezer dolgozónak munkát adó nagyüzem volta Patex.

Nyugati piacra szállítottak törlőruhákat, abroszokat, továbbá alapanyagot szabadidőruhához Békéscsabára, fonalat frottír termékekhez Hőgyészre, és vagy 70-80 zoknikötőnek, országszerte. Volt olyan esztendő, amikor 375 tonna fonalat festettek ebben az üzemben. A 420 szövőgépet 330 szövőnő működtette – persze nem egyszerre –, akik Gyönktől Bölcskéig sok helyről érkeztek.

Az idei találkozón 68-an vettek részt. Jó hangulatban telt az este. A zenét Tauz János szolgáltatta, aki szintén textilgyári dolgozó volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában