kirándulások

2018.04.20. 17:30

Itt a tavasz, irány a természet!

Melcher Alexa, fotó: shutterstock illusztráció

Tolna megyében sok gyönyörű hely található tavasszal is. Amikor újra ébred a természet, sokan indulnak kirándulni a szabadba. Az tavaszi kiruccanások kedvelt programjai a piknikezés, biciklizés, a horgászat, séták a virágba borult túrautakon és a tavak környékén. Mégis merre érdemes venni az irányt? Most összegyűjtöttük megyénk legszebb tájait, ahova mindenképpen el kell látogatni:

Parkerdők

Itt a tavasz, irány az erdő! A parkerdő tavaival és csodálatos környezetével várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Baráti társaságok, óvodás -és iskolás csoportok, családok töltenek el egy-egy napot, hétvégét, akár piknikezéssel, főzéssel pihenéssel, napozással, kirándulással, túrázással, horgászással, vagy akár biciklizéssel.. Kijelölt túraútvonalak gondoskodnak a biztonságos túrázásról, kiépített faházak, pagodák, tűzrakó helyek biztosítják a főzési, sütési lehetőségeket, és tavak adnak lehetőséget a horgászásra. Tolna megyében többek között a Váraljai Parkerdő, a Tamási Parkerdő, Dombóvári Gunaras-parkerdő és a Sötétvölgyi Parkerdő várja a pihenni vágyókat.

Bogyiszlói Orchideás erdő

Amennyiben szeretnénk a virágzó természetben gyönyörködni, akkor érdemes ellátogatnunk Bogyiszlóra, hiszen a főként május-júniusban virágzó orchideák csodálatos látványt nyújtanak. A sárközi tájegységhez tartozó orchideás erdő hazánk egyik különleges természeti értéke. A Szekszárdtól 11 kilométerre fekvő teleülés határában található, mintegy 36 hektárnyi terület, a Duna-Dráva Nemzeti Park legészakibb része. Más védett növényfajt is találhatunk a ebben az erdőben: közönséges kígyónyelvet, a tőzegpáfrányt, valamint a kései gyíkpohárt. Április végén, május közepén szemet gyönyörködtető látvány a szálanként vagy kisebb-nagyobb csoportokban nyíló, ezernyi orchidea, tájékoztat a falu honlapja a helyi nevezetességről.

Horgásztavak

Az idő melegedésével lassan újra beindul a pecaszezon. Már beindult! Tolna megye természeti adottságai miatt több gazdag horgásztó és természetes horgászvíz ad lehetőséget e szabadidős tevékenységnek. A legtöbb horgásztó közvetlen környezetét úgy alakították ki, hogy több szabadidős tevékenységnek is lehetőséget nyújtson, ezáltal már a horgászaton kívül más programot – piknikezést, főzést, sütést – is szervezhetnek a tavak környékén a családok, baráti társaságok. Többek között ezeken a területeken szabad horgászni: Decsi horgásztó, Dombóvár Tüskei Tó, Kisszékelyi Csádés tó, Csádi horgásztó, Fadd-Dombori Holt-Duna, Tamási Gonozdi-tavak, Hőgyészi-horgásztavak, Györköny-horgásztó, Simontornyai horgásztó, Sötétvölgyi horgásztó, Tengelici park-tó, a DUNA folyam és a Sió csatorna Tolna megyei szakasza, Szálkai víztározó, Keselyűsi HoltSió, stb.

Azonban mielőtt horgászni indulnánk érdemes tájékozódnunk Tolna megyében (ez nem kell, mindehol ugyanazok a szabályok) milyen szabályok vonatkoznak a horgászokra. Gecse Lajos, a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetségének elnöke elmondta, a törvény szerint azok számítanak horgásznak Magyarországon, akik állami horgászjeggyel rendelkeznek. Aki nem állandó jelleggel szeretne horgászni online juthat turista állami horgászjegyhez, valamint fogási naplóhoz. Ez a jegy csak három hónapig érvényes. Horgászvizsgát kell tegyenek azok (Ez magyartalan, ezt a passzív szerkezetet soha ne használd: horgászvizsgát kell tenniük azoknak, akik , akik hosszú távon szeretnének ezzel a nemes sporttal foglalkozni. Ezt megtehetik a Tolna megyei Horgászegyesületek Szövetsége által kiírt időpontokon, jellemzően minden hónap második keddjén. A sikeres vizsga után bizonyítványt kapnak, amivel beléphetnek valamelyik Tolna megyei horgász egyesületbe. Ott beszerezhetik a különböző időtartamra szóló – napi, heti, havi, fél éves, éves – területi jegyeket. Az állami horgászjeggyel és a területi jeggyel együtt kapnak jogosultságot a horgászatra – tette hozzá Gecse Lajos.

Gemenc

A Sárközben található Magyarország legnagyobb ártéri erdeje a Gemenc. Akik nem csak túrázni szeretnének, hanem valami különlegesre vágynak, azoknak a legjobb úti cél lehet a Gemenc, ahol lehetőség nyílik az erdei vasutas természetjárásra is. Ezenkívül sétahajózással, lovas fogatozással, kerékpározással, gyalog- és kenutúrával egészíthető ki a kirándulás.

Tájékozódjunk úti célunkról

Tiltások, kijelölések, útvonalak, figyelmeztetések:Mielőtt útnak indul érdemes tájékozódni, milyen területre tart. A parkerdőkben kijelölt túra útvonalakat érdemes követi, hiszen a legtöbb erdő hatalmas területen húzódik, ahol komoly veszélyt jelent, ha valaki nem talál vissza a kiinduló ponthoz. Mivel a természet kiszámíthatatlan érdemes figyelembe venni a tiltó táblákat. Nem lehet tudni, milyen veszély leselkedik a túrázóra, amennyiben megszegi a szabályt, és tiltott területre téved. Az erdőben kijelölt helyek szolgálnak a tűzrakásra, főzésre, sütésre. Ezek a helyszínek biztonságosak, ellenben azokkal a területekkel, amelyek erre nem alkalmasak. A nem kijelölt helyeken elég egy parázs és lángra kaphat az egész erdő.

Kullancsszezon: Mint arról már korábban beszámoltunk, nem viselte meg a tél a vérszívókat, ezért érdemes szem előtt tartani, hogy nemcsak a túraszezon indult be a meleg beálltával, hanem a kullancsszezon is. Érdemes védőoltásokkal, gyógyszerekkel, kenőcsökkel felkészülni egy kirándulásra. Ma már szinte bárhol előfordulhatnak a kullancsok, az első napsütéssel ébredezni kezdenek és egészen őszig komoly veszélyt jelentenek, főként a kirándulóhelyeken. Miután hazatértünk érdemes átvizsgálnunk magunkat, gyermekünket, családtagjainkat, háziállatainkat, hogy még időben észrevegyük a kullancsokat, ezáltal megelőzzük a nagyobb bajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában