Testvérkapcsolatok

2017.07.22. 18:00

Kalaznó Istensegítssel alakított ki kapcsolatot

Hanol Erzsébet

Forrás: Beküldött fotó

Testvértelepülési megállapodást kötött nemrégiben Kalaznó és a bukovinai Istensegíts. A dokumentumokat a határon túli faluban írta alá a két település polgármestere, László János Kalaznó és Ștefan Cramarciuc Istensegíts részéről. Az ünnepségen falu apraja-nagyja részt vett a meghívott egyházi és világi méltóságokkal együtt. László Jánossal utazott a delegációban Csíkszeredáról Kőrösi Viktor Dávid konzul, Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke, Selyem Márton, az Öt „Volt” Bukovinai Székely Falu Temetőinek Megóvása Alapítvány elnöke, illetve bukovinai székely leszármazottak. Az ünnepség közös díszebéddel zárult a szomszédos Satu Mare falu elegáns vendéglőjében bőséges kínálattal, jó hangulatban a bukovinai és az ott élő magyar barátok körében – tudtuk meg a küldöttség egyik tagjától. A felek a továbbiakban gyümölcsöző, jó kapcsolat fenntartására, a barátság további erősítésére törekednek.

Az együttműködés előzménye, hogy 2016. augusztus 13-án Istensegíts ortodox papja, Valentin Puscasu tiszteletét tette elődje, a példaképének tekintett Elekes Dénes atya kalaznói sírhelyénél. A pópa régi vágya teljesült ezzel, s mivel László János polgármester és felesége, valamint a falu lakossága rendkívül szívélyes vendéglátásban részesítette, a pópa helyben felvetette a testvértelepülési kapcsolat lehetőségét, amelyet a kalaznói vezetés is örömmel fogadott.

Istensegíts jelenlegi papja a kalaznói könyvtárban anyagot is gyűjtött Elekes Dénes hagyatékából, amelyet Tibeni: popasuri in timp című könyvéhez használt fel. A kötetet néhány napja mutatták be Istensegítsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában