influenza

2018.02.20. 08:30

Lassabban, de tovább terjed az influenza

Az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek kapják el leginkább, már 269 beteg ment orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Budavári Kata, fotó: TN

Orvosi rendelõ Gyermekorvos beteg gyerek Vizsgálat influenza

Tovább terjedt az influenza, azonban a megbetegedések számának emelkedése mérsékeltebb volt múlt héten, mint az azt megelőzőn. Tolna megyében az év hatodik hetében a Tolna Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 121 fővel több beteg – 269 – fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az előző héten.

Tolna megyében, minden járás illetékességi területén meghaladja az influenza morbiditása a járványküszöböt. Az említett héten influenza okozta közösségi halmozódást nem regisztráltak, és influenza vírus okozta súlyos megbetegedés gyanúját nem jelentették, illetve szövődményes esetek miatt nem került kórházba senki. Az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának ugyanezen időszakra vonatkozó adatai alapján lassabban terjed az influenza, ez azonban még mindig azt jelenti, hogy az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, azaz közel 61 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 6. héten 17 megyében emelkedett, a két területen (főváros és Zala megye) nem változott, egy megyében (Somogy) csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma.

Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága az előző héthez hasonlóan Fejér megyében a legmagasabb. Magas volt még a megbetegedési gyakoriság Pest és Békés megyében is. Az influenzaszerű megbetegedések által legkevésbé volt érintett Vas, Somogy és Heves megye, Tolna megye a középmezőnyben helyezkedik el. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket Borsod-Abaúj-Zemplén és Tolna megye kivételével minden megyében diagnosztizáltak.

Változatlanul az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek megbetegedését diagnosztizálták leggyakrabban az orvosok. A betegek körülbelül harmada fiatal felnőtt. Nem meglepő, hogy azok kapják el elsősorban az influenzát, akik közösségbe járnak. A kórházi jelentőszolgálat adatai alapján az előző héthez viszonyítva országosan 40,8 százalékkal nőtt a kórházi ápolást igénylők száma. A kórházba utalt betegek 27,9 százaléka gyermek volt, 42,0 százaléka a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában