népdaltalálkozó

2018.07.22. 18:10

Öt helyett nyolc fődíj talált gazdára Harcon

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Biró Lőrinc emlékét idézte az a népdaltalálkozó, melynek szombaton délelőtt adott otthont a harci Faluház. Az 1921-ben a bukovinai Hadikfalván született bukovinai székely férfi, mint afféle természetközeli pásztorember, szebbnél szebb fafaragásokat hagyott az utókorra. Harcon hunyt el, nyolcvannégy éves korában: kiállító teremben található örökségét ugyanitt élő lánya, Antalné Biró Jolán őrzi és gondozza.

Bíró Lőrinc énekelni is szeretett, szép hangja volt. Ez indította lányát arra, hogy – jórészt saját erőből – megszervezze a találkozót, a sorban immár a hatodikat. Ez alkalommal legalább százhatvan érdeklődő teremtett jó hangulatot a létesítményben. Szép számmal érkeztek a rendezvényre a környékbeli településekről, úgy mint például Bátáról, Gyönkről, Kölesdről, Szedresből. Színpadra huszonkilencen léptek, egymás után csendültek fel a szebbnél szebb székely, magyar, német vagy éppen roma népdalok. A minőségre nem lehett panasz, ugyanis az eredetileg tervezett öt fődíj helyett nyolcat adott át a Biró Vilmos elnökölte zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában