beruházások

2018.02.20. 17:30

Szeretnék a költségvetés pozitív mérlegét tartani

A tavalyi és az idei évet is pozitív mérleggel kezdhette meg a kismányoki önkormányzat, így van miből tartalékolniuk a pályázati önerőkre, rendkívüli eseményekre.

Munkatársunktól, fotó: Mártonfai Dénes

A 2017. évi költségvetés összeállításánál támpontot jelentett, hogy az előző évet 4,5 millió forintos megtakarítással zártuk. Pozitív volt, hogy a településen a nagy többség eleget tett adózási kötelezettségének – mondta Simon László polgármester. Hozzátette, mindezeket figyelembe véve mintegy 24 millió forintos főösszeggel számoltak. Ez a pénzügyi keret előre vetítette, hogy ha jól gazdálkodnak, akkor likviditási problémáik nem lesznek.

A tartalékalapba több pénzt tettek, egyrészt rendkívüli események bekövetkezésének esetére, másrészt számítottak arra, hogy 2017-ben is írnak ki pályázatot a belterületi utak felújítására, ami a legjelentősebb megoldandó feladat a településen. Önerőből ugyanis csak a kisebb javításokat, kátyúzásokat tudják elvégezni, mint azt tavaly is megtették a Petőfi és a Hegyalja utcában.

A Petőfi utca burkolatának felújítására már kétszer pályáztak és 2017-ben újból beadták támogatási kérelmüket. Első körben ugyan nem nyertek, de egy decemberi kormányhatározatnak köszönhetően mégis közel 15 millió forintot kapnak, amihez 2,6 millió forint önerőt kell tennie a helyhatóságnak.

Szintén gondot jelentett a Kossuth utca páros oldalának az a 600 méteres szakasza, amelyen még nem burkolták az árkot (ez máshol mindenhol megtörtént). Mivel a föld a vízerozió pusztító munkájának eredményeként kopik, a meder egyre mélyebb és szélesebb lesz. Már előfordult, hogy a kiszélesedett árok a közlekedést veszélyeztette. A település a Tolna Megyei Önkormányzattal közösen adott be támogatási kérelmet, és közel 22 millió forintot fordíthatnak a célra. A beruházás kivitelezése idén kezdődhet majd el, illetve várhatóan be is fejeződik.

Ezen kívül nyertek tavaly egymillió forintot az önkormányzatok kisértékű felújításaira kiírt tenderen. Ebből az összegből, és a 200 ezer forintos önrészből a községháza udvarán újítanak fel járdát, valamint a temetői urnafal körül térköveznek egy területet.

Komoly beruházás volt a községháza tetőszerkezetének felújítása. Ez közel 3 millió forintos kiadást jelentett, amelyet a falu önerőből biztosított. A korábban, 2004-ben kívül-belül felújított épület tetőszerkezete a régi maradt, és nagyobb esőzések alkalmával beázott. Az önkormányzat helyiségei mellett itt található a könyvtár, az orvosi rendelő, valamint a polgárőrség irodája.

Az idei év nagyrészt a megnyert pályázatok kivitelezéséről fog szólni. Költségvetéssel jelenleg még nem rendelkeznek, de az már látható, hogy a 2017-es gazdálkodás is jól sikerült – közölte a település vezetője. Számításai szerint a pénzmaradványuk közel 6,5 millió forint, aminek felét elviszik majd a pályázati önerők. Várhatóan tartalékolnak arra az esetre, ha idén is írnának ki pályázatot a belterületi utak felújítására, hiszen még két utca van a településen, amelyre már nagyon ráférne felújítás.

Rendezvényeik támogatására ugyancsak pályáznak. A falunapot már több mint másfél évtizede megtartják, megünnepelik március 15-ét, megkoszorúzzák a hősök emlékművét május utolsó vasárnapján, felelevenítik az október 23-i ünnepet. A német önkormányzat 2012-es megalakulása óta minden évben több programot szervez: januárban az elhurcoltakról emlékeznek meg, augusztus 20-án a kiűzetésről, novemberben tartják az evangélikus búcsút.

Együttműködés

Az önkormányzat valamennyi civil egyesülettel napi kapcsolatot tart, és működésüket anyagilag is támogatja. A településen jól működik a polgárőrség, amelynek élén vezetőváltás történt. A felmentését kérte Sós Antal, aki több mint tíz évig vezette a csoportot, helyette most Német Evelin vezeti a szervezetet. Nekik és a jogkövető állampolgároknak, illetve a térfigyelő kameráknak is köszönhető, hogy a településen rend van, ami nem volt mindig így. Szintén remekül működik a Kismányokért Egyesület, amely számos ünnepséget szervez. Az elmúlt évben újdonságként Kosnás Árpád vezetésével néptáncoktatás is indult, elsősorban a gyerekek számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában