jeges fürdőzés

2019.01.20. 20:00

Szeretnék hagyománnyá tenni a Vízkereszti kalandot

A vastag kabát és a fürdőruha egyaránt kelendő viselet volt szombaton a gerjeni kompkikötőben, ahol először rendeztek jeges fürdőzést.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

Fájt. Többen is így foglalták össze tapasztalataikat, miután megmerítkeztek a Duna vizében a gerjeni kompkikötőnél szombaton. Tették ezt az első alkalommal megrendezett Vízkereszti kaland elnevezésű rendezvényen. Romhányi Károly polgármester ebben is elöljárónak bizonyult, és elsőnek vetette bele magát a három fokos vízbe. Mint mondta, korábban még nem vállalkozott hasonlóra, és bár az élmény sokkoló volt, jövőre ismét készen áll rá. Sőt, abban bízik, mind többen csatlakoznak a rendezvényhez, amellyel hagyományt szeretnének teremteni.

Az ötletgazda Pető Zsolt volt, aki 2012 óta rendre részt vesz a szigligeti újévi csobbanáson a Balatonban, és egy ideje már tervezte, hogy a környékben is elindítson egy hasonló rendezvényt. A gerjeni helyszínt paksi ismerősei javasolták neki, és a decemberi egyeztetést gyors szervezés követte, így ha nem is jött össze a vízkereszti időpont, még januárban sikerült megvalósítani a programot.

A nem mindennapi kihívásra tizenhárman vállalkoztak, a helyiek mellett főként paksiak. De három orosz résztvevője is volt az eseménynek, köztük Vyacheslav Sedunkov, Gerjen oroszországi testvértelepülésének korábbi polgármestere. Elmondta, hogy korábban már merült jeges vízben, a hazájában ugyanis nagy hagyománya van annak, hogy vízkereszt idején az emberek léket vágnak a tavakon, folyókon, és megmártóznak a vízben.

A program részeként délelőtt terepfutást rendeztek. A huszonkét induló a kompkikötőből a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjáig futott, azon a tizenkét kilométeres nyomvonalon, amelyen a következő években megépül a két települést összekötő út.

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában