Koszovó és Sárköz

2018.05.26. 13:04

Hímzésben szemmel látható a hasonlatosság

Szeri Árpád, fotó: Makovics Kornél

Bár a szerb Koszovó és a magyar Sárköz több vonatkozásban is különbözik egymástól, a hímzésben hasonlatosságok is felfedezhetőek.

Ezt bizonyítja az a kiállítás, melyet tegnap délután Szekszárdon, a vármegyeházán nyitott meg Barbara Avdalivić, Szerbia Köztársaság Nagykövetségének követ-tanácsosa.

A két tájegység egymás mellé helyezett, hímzett ingujjait, falvédőit, főkötőit, jegykendőit és párnáit háromnyelvű – szerb, magyar és angol – feliratozással bemutató tárlat idén tavasszal már látható volt Belgrádban: a közönség ugyanazt az anyagot tekintheti meg Tolna megye székhelyén.

Az együttműködés a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület és a Vajdasági Magyar Folklórközpont gyümölcsöző munkakapcsolatának köszönhető. Utóbbi szerveződés szakemberei nemcsak a sárközi, hanem a koszovói szerb hímzést is ismerték és feltűnt nekik néhány közös jellegzetesség.

Ezt követően kereste meg mindkét csapat a saját illetékes múzeumát, a szekszárdit, illetve a belgrádit, közös kutatást javasolva a témakörben. Az eredmény szó szerint látványos lett.

Tijana Čolak-Antić Popović, a Belgrádi Néprajzi Múzeum igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kiállítás kedvező fogadtatásban részesült Szerbiában. A nemzeti kultúra – húzta alá – fontos örökség mindkét országban.

Ódor János, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója kifejezte azon reményét, hogy a tárlat hozzájárul a két nép kultúrájának megismeréséhez. Végezetül megköszönte dr. Miloš Matić és dr. K. Németh András katalógusszerkesztők, valamint Irena Fileki és Fuksz Márta kurátorok munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában