fejlesztések

2018.08.14. 15:20

Bővíteni szeretné a Petrits család a mézeskalácsos múzeumot

Wessely Gábor

Bővíteni szeretnék a 15 éve alapított szekszárdi Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeumot. Valószínűleg ez a világ egyetlen ilyen kiállítása. A dinasztia hajdan volt iparosainak gépei, eszközei, fotói, bizonyítványai, mesterlevelei láthatók benne.

A Petrits családban 1825 óta szállt apáról fiúra a mézeskalács- és cukorkakészítő, valamint gyertyaöntő mesterség. Azért kötődtek össze ezek a szakmák, mert a méz mellékterméke volt a viasz. Ma már kevés gyertya készül méhviaszból; a legtöbbnek paraffin az alapanyaga.

Petritséknél most két testvér között oszlik meg a munka: Szilveszter a mézeskalácsos, Péter a gyertyaöntő. Ők képviselik a hatodik generációt. Mindkét mesterségnél hullámzó, ünnepekhez kötött a kereslet. Mézeskalács karácsony előtt fogy a legtöbb, gyertya pedig mindenszentek és halottak napja környékén.

A múzeumlátogatók egy filmet is megtekinthetnek e régi, szép szakmák mibenlétéről. A film létrehozásában közreműködött Kis Pál István (vers), Káldi Balázs (zene) és Orbán György (narráció). Nyáron sokan keresik fel a kiállítóhelyet. Volt itt már látogató Kanadától Ausztráliáig, minden lakott kontinensről.

A hagyományápolás részeként Petrits Szilveszter ismét forgalomba hozta a Márc nevű italt, dédapja receptje alapján. Petrits Péter pedig méhviaszgyertyákkal kísérletezik, némelyiken szüreti vagy más jeleneteket ábrázol. Az alakos gyertyakészítés is tradíció. Találtak az ősök padlásán egy 1885-ös öntőformát, melynek segítségével Szűz Máriát ábrázoló gyertyákat remekeltek annak idején. Ez is megtekinthető a kiállítás egyik vitrinjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában