Kis Kárpát-medence

2018.08.31. 10:34

Újszkítia megnyitja kapuit a látogatók előtt

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Hagyományőrző jurta és kézműves találkozót tartanak szeptember elsején Cziráki Viktornál. A nyílt nap keretében ingyen látogatható a skanzen, lesz kézműves vásár, valamint régi mesterségek bemutatóját is megtekinthetik az érdeklődők – írja az infotamasi.hu.

Több mint huszonöt év alatt hozta létre Cziráki Viktor Újszkítiát. Jurtákat, rúdsátrakat, földkunyhókat épített, közüzemi szolgáltatások igénybevétele nélkül él párjával a skanzenben. Körülbelül tizenöt korhű építmény található náluk, az utolsó jégkorszaktól az államalapításig, a 15–20 ezer éves paleo­szibériai jurtától az Árpád-kori földházig. A hozzájuk érkezők gyakorolhatják az ősi tűzgyújtás fortélyát, bőrből készült dolgok, kő- és csonteszközök készítését, használatát, kerámiakészítést, és még számos ősi kézműves mesterséget.

Kipróbálhatják az íjászatot, a korabeli vadászfegyverek használatát, vagy éppen a „kézzel halfogástól” a különböző hálós technikákig terjedő halászat tudományát. Mindezeket az élményeket és fontos tapasztalatokat bővíti az a tíz csodaszép nomád ló, akik a területen folyamatosan körülöttük élnek szabad tartásban. A korai nomádok jurtája, téli szállásai és fegyverzete mellett bemutatásra kerül harcmodoruk és az ehhez nélkülözhetetlen lótartás és tenyésztés is. A lovak mellett egy kisebb legelőn racka juhok és kecskék legelnek, kikre jól betanított pásztorkutyák ügyelnek. A macskák pedig a telep elmaradhatatlan, legfontosabb állatai.

Az Újszkítiába látogatók tapintható, kézzel fogható, életszerű élményként találkozhatnak a történelemmel szeptember 1-jén 9-től 18 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában