Az államalapítást ünnepeljük

2018.08.18. 11:30

Megemlékezések és kenyérszentelés lesz ma a megye városaiban

Az államalapításra emlékezünk augusztus 20-án, illetve az új kenyér ünnepét tartják országszerte. A Tolna megyei programokból válogattunk.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Bátaszék Szentmise a Nagyboldogasszony plébániatemplomban, 10. Óra ökumenikus kenyérszentelés a romkertben.

Bonyhád Ünnepi istentisztelet az evangélikus templomban, 9 óra. Ünnepi szentmise a katolikus templomban, 9 óra. Programok a művelődési központ előtti téren 10.15-től: beszédet mond és az új kenyeret megszegi Filóné Ferencz Ibolya polgármester. Áldást mond Aradi András evangélikus esperes, Gál Alfréd református lelkész és Wigand István katolikus plébános. A Merész Konrád-díj és a Virágos Bonyhádért Díj átadása. Műsort ad a Völgység Népdalkör és a Völgység Néptáncegyüttes. Közreműködik a Perczel Miklós Nemzetőr Bandérium.

Dombóvár Ünnepi szentmise a Kertvárosi Szennt István templomban, 10 óra. Az új kenyér megáldása és az Orbán Balázs szobor avatása, majd bor- és kenyér kóstolás a Szent László parkban, 11.15.

Dunaföldvár Ünnepi szentmise az Öregtemplomban, 9 óra. Ünnepi műsor, az új kenyér megáldása, koszorúzás a Szent István szobornál, 10 óra.

Nagymányok Ünnepi szentmise és kenyérszentelés a katolikus templomban, 9.30

Paks Jézus Szíve templom: ünnepi szentmise, 9 óra. Ünnepi beszédet mond Szabó Péter polgármester, közreműködik Klenk Réka népzenész, 10 óra. Utána kenyérszentelés a történelmi egyházak közreműködésével és kenyérosztás. Az ASE Sportcsarnok melletti füves terület: Charlie koncert, 15v óra. A kézdivásárhelyi Exit Rock Band koncertje, 16 óra. A PistiEst zenekar koncertje, 17 óra. Tolvai Renáta fellépése, 18 óra. A Shisha Café zenekar koncertje, 19 óra. A Tűzvirág Táncegyüttes fellépése, 20.15. Tűzijáték, 21.15. Családi és gyermekprogramok: Őseink nyomában – lovagoltatás és íjászat 15-18 óráig. Állatsimogató 15-19 óráig. 15-20 óráig: kézműves utca, Legyél te is hős! – hétpróás játék, népi játszótér, ugrálóvárak, óriáscsúszda, babasarok, lovaskocsikázás, angol nyelvi játékok, színjáték automata, avagy „színészdiploma öt perc alatt”. A Pákolitz István Városi Könyvtár és a Csengey Dénes Kulturális Központ könyvtárának kitelepülése 15-21 óráig. Aknai Péter írót 15-18 óráig lesz a vendég.

Szekszárd Ünnepi szentmise a Belvárosi római katolikus templomban, 8.45. Utána 9.45-től ökumenikus kenyérszentelés és templomi áldás. Béla király tér: Bazsarózsa Népi Játékpark 10-18 óráig. Felvonulás a Szent István térre, ahol megkoszorúzzák a Szent István szobrot. Beszédet mond Gyurkovics János önkormányzati képviselő, közreműködik a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett és a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesülete, 10 óra. Band of Streets, 16 óra. Firebirds – Gőzerővel!, 17 óra. Virtus tánc-cirkusz a Duda Éva Társulat előadásában, 21 óra. Tűzijáték, 22.30.

Szent István Ház: kenyérszentelés, 11 óra. Utána átadják a „Horváth Károly Esperes Díj – A Társaskörért” elismerést.

Tamási Rendezvénytér: ünnepi beszédet mond Porga Ferenc polgármester, az új kenyeret Mátyás Imre plébános áldja meg, 19 óra. Utána Tabáni István ad koncertet.

Tolna Aratófelvonulás 16 órakor, gyülekező a Tolnai Civilháznál (Penny parkoló). Utána Kenyérszentelés a római katolikus templomban, majd ünnepi beszédet mond Berta Zoltán alpolgármester a Szent István parkban. Ezt követően koszorúzás és kenyérszegés, és műsort ad a Szaggató zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában