zsűrizés

2018.11.13. 20:00

Alkotások, melyek már modern mester remekek

Húsz alkotó összesen nyolcvannyolc művének népi iparművészeti zsűrizése zajlott le Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban. A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület rendezvényén a végső döntést a fővárosi Hagyományok Háza felkért szakértői hozták meg.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Mint azt Decsi-Kiss Mária, az egyesület ügyvezetője lapunknak elmondta, ez alkalommal is érkeztek alkotások a megyehatáron túlról, így például Baranyából, Zalából, sőt, Szerbiából, a Vajdaságból is. Az alapvetően használati tárgyakat felsorakoztató kínálat zömében hímzésekből, szőttesekből, viseletekből és viselet–kiegészítőkből, gyöngyökből, csuhétárgyakból, sváb tutyikból és érmelegítőkből állt össze.

A zsűrizett alkotás minősítése szerint lehet ajándéktárgy, míves termék, illetve mester remek. A negyedik kategóriát az elutasítás jelenti, ám ez egyre ritkább: az érintettek tisztában vannak azzal, hogy mit érdemes letenni az asztalra. Ennek ellenére azért előfordul ez a fajta döntés is, a mai nap sem volt kivétel.

A bírálóbizottság az ilyenkor szokásos módon tüzetesen megvizsgálta a műveket, alapvető tekintettel a szakmai szempontrendszerre. A dr. V. Szathmáry Ibolya néprajzos, Nagy Gyöngyi ékszerkészítő népi iparművész és Bárány Mária, szálas anyag tárgy készítő népi iparművész alkotta zsűri – Illés Vanda, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya vezetőjének kalauzolásával – többségében kétségkívül nívós műveket szemlélt meg.

– Ha saját területemet, az ékszerkészítést tekintem, akkor örömmel nyugtázhatom, hogy igen szép alkotásokkal találkozhattunk Szekszárdon – adott értékelést a Sóskútról érkezett Nagy Gyöngyi. – De ez a megállapítás érvényes a textilekre is, valamennyi nagyon igényes volt. Kifejezetten hasznosnak tartom, hogy párbeszédet folytathattunk az alkotókkal, örömmel hallgatták meglátásainkat és viszont, ebből mindkét fél tanulhat.

A zsűri döntése

A zsűri délután meghozott döntése alapján a nyolcvannyolc mű közül huszonhét kapta meg a hagyományos míves termék címet. A modern mester remek kategóriájába tíz alkotás került. A modern míves termékek mezőnyében nyolc alkotás található. Ajándéktárgy öt munka lett. Az elutasított alkotások száma tizenkilenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában