Hagyományőrzők

2018.12.15. 18:10

Felelevenítik a régi bogyiszlói lépéseket

Hanol Erzsébet

Fotó: Illusztráció

Célul tűzte ki a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület az 1958-as bogyiszlói gyűjtés hatvanéves évfordulójára készülő zenei anyag elkészítését. Ennek érdekében pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Ideiglenes Kollégiuma által meghirdetett felhívásra, és nyertek el a közelmúltban 600 ezer forintot.

A Magyar Tudományos Akadémia megbízásából 1958. november 23-án Martin György vezetésével Pesovár Ferenc, Andrásfalvy Bertalan, Maácz János videofelvételeket készítettek a bogyiszlói tánclépésekről. Mielőtt elkészítették volna a felvételeket, felkeresték azokat, akik ismerték a lépéseket, és hajlandóak voltak előadni azokat. Voltak, akik nem akartak szerepelni, őket meggyőzték, hogy ne vigyék magukkal a tudásukat, inkább adják át örökségként az utókor számára. A felvételek elkészítéséhez az iskolaudvart találták a legalkalmasabbnak, ugyanis a hatvan évvel ezelőtti technikai eszközök természetes fény mellett produkálták a legjobb minőséget. A zenészeket is leszervezték a filmfelvétel idejére, bár a lépésekről némafilm készült, a hanganyagot utólag vették fel. Az ütem kezdetét a felvétel pillanatnyi elhomályosításával jelezték.

Az 1958-as felvételek ma már nem túl jó minőségűek, de ennek ellenére egy táncospár – a Muharay Elemér Népművészeti Szövetségnek köszönhetően – megtanulta a lépéseket és a nyár folyamán elkezdték azokat visszatanítani a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület táncosainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában