jeles ünnep

2019.04.11. 17:30

A költészet napján megyeszerte verseket szavaltak ifjak és idősek

József Attila születésének napja, április 11-e immár ötvenöt éve a magyar költészet napja. A jeles, szó szerint lírai évfordulóról a megye számos településén megemlékeztek. Stílszerűen versekkel, de néhány helyszínen más rendezvénnyel is.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

A Tisztuló környezet című témanap nem csak mozgalmasnak bizonyult a szekszárdi Garay Általános Iskolában, hanem jóval túl is mutatott önmagán. Ugyanis nemcsak a környezetet, hanem a bensőt, azaz a lelket is erősítették a programok. A költészet napjához kapcsolódva reggel közel négyszáz gyermek szavalta a szépen felújított, belső udvaron Kányádi Sándor tavaszi versét.

Ezután hamarosan megnyílt a Fénygaléria kiállítása. A folyosón a gyermeki fantáziavilágot bemutató alkotások mellé az osztályok a kedvenc idézeteiket, versrészleteiket tartalmazó kártyákat tűzték ki. A tanórákon az éppen időszerű környezetvédelmi témáról, jelesül az óceáni szemétszigetekről nézhettek meg a kisdiákok ismeretterjesztő, elgondolkodásra késztető rövidfilmeket. Emellett a szelektív hulladékfeldolgozással kapcsolatos interaktív játékokat is kipróbálhatták. A legnagyobb népszerűségnek kétségkívül a bűnbánatevő szörny örvendett. A szervező pedagógusok ötlete alapján karton hulladékból készült lény „befalta” a kisdiákok bánatos, nyomasztó érzéseit rögzítő kis cetliket. Majd a nap folyamán a gyerekek ezeket a papírdarabkákat kiemelték, szétszórták és eltaposták, ezzel mintegy megsemmisítve a gondokat.

Abrakolt a bűnbánatevő szörny – Fotó: Mártonfai Dénes

Kedves vendégek érkeztek a Tolnai Népújság szerkesztőségébe is tegnap reggel a költészet napja alkalmából. A szekszárdi Szent József általános iskola harmadik osztályos tanulói – Wéber Aliz, Szabó Dorka, Berta Léna Gréta és Koppány Vászoly Mózes – mondtak el egy-egy költeményt. A négy kisdiák, tanári kíséret mellett, csütörtökön ellátogatott az adóhivatalba, a kormányablakba, a nagy postára, egy pékségbe, a megyei könyvtárba és egy üzletközpont épületébe is, ahol a meglepett várakozóknak, vásárlóknak, ügyfeleknek elszavaltak egy-egy vidám verset.

Vendégek a szerkesztőségben – Fotó: Mártonfai Dénes

Harmadik éve, hogy Versel a város címmel a bátaszéki Romkertbe várják azokat, akik szeretik a verseket. A költészet napi rendezvényre csütörtökön is sokan elmentek, a helyszínen óvodások, iskolások, gimnazisták és nyugdíjasok egyaránt szavaltak verseket. A szervezők az aszfaltra is ráírtak néhány költeményt, azzal a céllal, hogy aki nem ért rá a Romkertben ünnepelni, az legalább útközben olvasson verseket.

Pakson a Pákolitz István Városi Könyvtár munkatársai az országos kezdeményezéshez csatlakozva várják, hogy az olvasók kedvenc versrészletüket az intézmény bejáratára posztolják. Az ehhez szükséges papírt, tollat valamennyi jelentkezőnek biztosítják a szervezők.

MAG-Házban hömpölygött a versfolyam

Tolnán, a kulturális központban két program is zajlott csütörtökön a költészet napja alkalmából. Kora délután a MAG-Házban Rubányi Anita előadóművész és egy fiatal zongorista, Ocsovay Damján adott műsort Szeretlek, szeretlek címmel, magyar költők szerelmes verseivel és jazz-feldolgozásokkal, helyi általános iskolásoknak és gimnazistáknak. Délután négykor a MAG-Házban – főként szépkorú közönség előtt – tovább hömpölygött a versfolyam, tolnai nyugdíjasok, Szűcs Józsefné, valamint Schmidt Árpád és Strich Istvánné közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában