paksi képtár

2019.06.25. 15:30

Január Herceg alkotásait állították ki

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Baksa-Soós János kiállítása nyílt meg a Paksi Képtárban az elmúlt héten. Mint arról a polgármesteri hivatal tájékoztatott, a kiállító képző- és előadóművész. 1968-ban alapította meg első zenekarát, a Wastapsot, majd rá egy évre, 1969-ben a KEX frontembereként vált széles körben ismertté. Alig múlt 20 éves ekkor, de a ’60-as, ’70-es évek fordulójának underground szabadság-álmának teste-lelke vált belőle a színpadon és azon túl is.

1971-ben hagyta el Magyarországot. Az akkori nevén Német Szövetségi Köztársaságba disszidált, ettől fogva Január Herceg néven kezdett alkotni, a legkülönfélébb médiumokban: zenélt, festett, rajzolt, szobrokat készített. Világot épít, amit a saját maga által átlelkesített anyaggal rendez és népesít be. Mindemellett a közben születő meglátásait naplóiban (Hajónaplók) szöveges formában is rögzítette.

Először Essenben végezte el a Museum Folkwang grafika-, ezt követően pedig a düsseldorfi Kunstakademie festő-grafika és szobrászat-kerámia szakát. Többek között Joseph Beuys, Gerhard Richter és Rolf Sackenheim tanítványaként professzionális (mesterdiplomával rendelkező) képzőművészként kezdte meg összművészeti tevékenységét. 2000-ben jelent meg könyve, a Terra Forming. 2007-ben Lét-határtalanság címmel nyílt kiállítása Székesfehérváron, ahol St. Auby Tamástól és Major Jánostól átvette a Major János-díjat.

A kiállításon majd negyven év alternatív világmeglátása sűrűsödik a megszámlálhatatlannak tetsző tárgyak valóságában. Több száz kisméretű szobor, hang és zene, valamint diafilm és naplóoldal interpretációs közegeként formálódik az a tér, amely – Kaszás Tamás tervei alapján – a természeti népek mesét hallgató és látó világának ritmusát és környezetét is megidézi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában