a szerzők nyomában

2019.10.13. 18:10

Megyei alkotókat idézett meg az irodalmi séta

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Tolna megyei kötődésű alkotókat idézett meg az irodalmi séta, amelyet Lovas Csilla irodalomtörténész, főmuzeológus és Rubányi Anita előadóművész, múzeumpedagógus szervezett nemrégiben.

A csapat a Babits Mihály Emlékházban gyülekezett, hogy átérezze megyénk íróihoz valamilyen módon kapcsolódó szekszárdi helyszínek örökidejűségét. A Babits-szülőház kertjében a főhős gyermekkori kertélményét olvasta fel Rubányi Anita a Halálfiai című Babits-regényből.

A társaság következő állomása a Szent László-szobor lett, itt Garay János „bikavért” említő Szekszárd-leírását hallgatták meg a Szent László című elbeszélő költeményből. Az I. Béla építtette apátság romjához Lázár Ervin Korona és kard című magyar mondája illeszkedett. Baka István A kisfiú és a vámpírok című kisregénye volt soron a Vármegyeházában, a segédlevéltáros figura munkahelyén.

Mészöly Miklós szülőházánál Térkép Aliscáról című novellájába pillanthattunk bele. Garay János Az obsitos című elbeszélő költeményének részlete az Obsitos Udvarház elé kívánkozott, Illyés Gyula Két emlék című verse pedig a Szekszárd Szállónál került terítékre.

A séta Háry János lovasszobránál ért véget, ahol nem is csendülhetett fel egyéb, mint a Háry János bordala című szerepvers Baka Istvántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában