megmérettetés

2019.11.29. 13:00

A sárközi motívumokat mutatták be műveiken

Hanol Erzsébet

Forrás: Beküldött kép

Egyénileg és csoportosan is első díjat értek el a Decsi Bíborvég Általános Iskola egykori diákjai a XIII. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton. Bergerné Ifju Erzsébet igazgató elmondta, hogy az iskola hagyományőrző tehetségműhelye harmadik alkalommal nevezett a megmérettetésre.

Csoportosan az elmúlt két év anyagából válogatták össze a pályamunkákat, és hímzés, valamint gyöngyfűzés kategóriában indultak. Első helyet a sárközi gyöngyékszerekért érdemeltek a diákok. Egyéniben Szabó Györgyi nevezett hímzéseivel, és ért el első helyet. A diákok ma már a Bátaszéki II. Géza Gimnáziumba járnak, felkészítőjük Vaszlavek Ildikó volt.

A pályázatot a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza és a Kézműves Alapítvány hirdette meg közösen. A kiírás célja, hogy lehetőséget teremtsenek a Magyarországon, illetve magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, a megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére. Olyan művekkel nevezhettek, amelyeken a néprajzi tájegységekre jellemző formavilág és díszítőelemek jelennek meg. Országos szinten hét tájegységben tartottak előválogatót, a dél-dunántúli regionális kiállítás rendezője a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület volt.

Az országos zsűri – P. Szalay Emőke etnográfus, F. Tóth Marica nyugalmazott minisztériumi vezető főtanácsos, kézműves oktató és dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus – 1540 pályamű közül 1040 munkát értékelt, ebből ötvennyolc pályázatot díjazott. A legjobb alkotásokból nemrégiben Debrecenben nyílt kiállítás.

Nagy elődök

Bergerné Ifju Erzsébet arról is beszélt, hogy az 1977–78-as tanévben Folland Erzsébet tanárnő vezetésével indultak szakkörök, amelyeken az akkor még élő népművészek – Kun Sára néni hímző, Bali Vici néni szövő, Bársony János asztalos – segítségével tanulhattak a gyerekek. A kézműves tevékenységek továbbélésében nagy szerepe volt a 2009/2010-es tanévtől a ma már nyugdíjas Szabó Ernőnének és Vaszlavek Ildikónak – tette hozzá az igazgató.

Borítóképünkön: Varga Erika, Juszt Viktória, Szabó Fanni és Szabó Györgyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában