hagyományőrzés

2019.12.29. 17:30

Fényköszöntő ünnepet tartottak Závodon

Brunner Mónika

2019.12.28 Závod, Megtartották Závodon a minden évben megrendezett Fényköszöntő Ünnepet. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Hagyományőrző Fényköszöntő Ünnepet tartottak Závodon szombaton, a település főterén, immár hatodik alkalommal. Az egész napos rendezvény ünnepi megnyitóval kezdődött, majd tizedik századi fegyverbemutatóval folytatódott. Párbajokat, fegyveres összecsapásokat is láthatott a közönség. Nagy sikert aratott a siófoki Onogur Hadi Hagyományőrző Egyesület és a Délvidéki Gyepű Szabadharcosai bemutatója.

Később szabad tűzön „nomád ragut” főztek, ahhoz forró teát, forralt bort, zsíros kenyeret adtak. Lehetőség volt pálinkakóstolásra, de volt kézműves vásár is. A gyerekek megismerkedhettek az íjászattal, a fakardos, a pajzsos és a buzogányos harci játékokkal.

– A szakrális ünnep az ősök előtti tisztelgésről szól. A rendezvénnyel a hagyományőrző bandériumok közötti kapcsolatokat is ápoljuk – mondta Szedlacskó Csaba, az esemény szervezője. A helyi önkormányzat és magánszemélyek is segítették a fényköszöntő ünnep megtartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában