kiállítás

2020.03.04. 19:10

A foltok művészi egésszé állnak össze

Szeri Árpád

Fotó: Máté Réka

Vidák Margit szerencsés ember: munkája egyúttal hobbija is. Ami nem más, mint a foltvarrás. Bár tanult szakmája szerint keramikus, amikor 1999-ben Kaposvárott véletlenül találkozott a foltvarrással, azonnal beleszeretett ebbe a különleges kézműves tevékenységbe. Több mint két évtizede rendszeresen varr és szorgalmasan tanulja a technikákat.

Műveiből kedden délután nyílt kiállítás Bonyhádon, a Solymár Imre Városi Könyvtárban. A faliképek, táskák és párnák egyszerre mutatnak mély művészi ihletettséget és gondos, míves kivitelezést. A mintegy harminc munkát, mint reprezentatív válogatást közel húsz év terméséből, Steib Gáborné ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Nem véletlenül, hiszen a Nagymányoki Közművelődési Központ könyvtárának vezetője azt a foltvarró csoportot irányítja, melyet másfél évtizede éppen Vidák Margit alapított a településen, Pi-Patch névvel. Az egykori alapító azóta már számos országos és nemzetközi rendezvényen sikeresen szerepelt, munkái bejárták a világ nagyvárosait. Egyik alkotása például Dél-Koreába, Szöulba is eljutott. Tagja a Magyar Foltvarró Céhnek, pályázataikra varrt már faliképet, pályamunkát, első díjakat is nyert több alkalommal.

Fotó: Máté Réka

– Az alapokat Acélosné Solymár Magdolna foltvarró céhmestertől tanultam – mondta el lapunknak a kiállító művész. – Őt tartom mesteremnek. Szívesen tartok szakköröket, tanfolyamokat gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, így tovább adhatom az általam megszerzett tudást.

Vidák Margit különleges minta- és motívum kinccsel ékesített művei egy hónapon át tekinthetők meg a bonyhádi intézményben.

Borítóképünkön: Vidák Margit, mellette jobbra Steib Gáborné, aki az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a tárlatot

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában