A magyar szerzők népszerűek, van köztük megyei kötődésű is

Olvasni bárhol lehet: a buszon ülve, éjszaka a takaró alatt és akár a kádban fekve is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ezen a nyáron a vízparton heverve vagy a hűvös szobában milyen könyveket vesz leginkább az olvasó a kezébe.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

A magyar szerzők művei mindig népszerűek, és vannak néhányan, akik hosszú évek óta toplistás könyveket írnak. Ilyen például Leslie L. Lawrence vagy Vavyan Fable. De Náray Tamás, Frei Tamás és a szekszárdi kötődésű Réti László szintén a legolvasottabb írók közé tartoznak. Egyébként nehéz behatárolni, hogy nyáron mit szeretünk igazán olvasni, a kereskedők szerint ugyanis igen változatos a kép. Ráadásul idén a járvány ilyen téren is alakított szokásainkon.

Beke Vince szekszárdi könyvkereskedő azt mondta, a karanténidőszakban jelentősen visszaesett a forgalma. Az első héten teljesen kihalt volt az utca, és később sem volt ró­zsás a helyzet. Kiderült, még azt is megérezte, hogy sokan nem jöttek haza külföldről, holott vannak közöttük jó néhányan, akik mielőtt itthonról visszaindulnak, még beszereznek nála egy-két könyvet. Abban bízik, most talán éled a piac. Mivel utcai standján kevés könyvet tud tartani, az olvasók gyakran megrendelik nála azokat az olvasmányokat, amelyeket szeretnének beszerezni. Most leginkább a gyerekeknek szóló mese- és ismeretterjesztő, valamint az akciós kötetek mennek.

A Szekszárd belvárosában található könyvüzletben a Pablo Escobar-életrajz, romantikus regények, valamint Lőrinc László, azaz Leslie L. Lawrence, Grecsó Krisztián és Szentesi Éva könyveit keresik leginkább, valamint egy, a trianoni évfordulóval kapcsolatos kötetet és A Jóbarátok-generáció című munkát.

A megyei könyvtárban Náray Tamás, Frei Tamás, Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című regényét és Orvos-Tóth Noémi Örökölt sorsát szeretnék sokan elolvasni.

Liebhauser János igazgató elmondta, a könyvtár a fokozatos nyitás mellett tette le a voksát, így a védekezést egy bizonyos szinten fenntartja. A teljes nyitásra jó esetben is szeptemberig várni kell. Addig is korlátozott számban engedik be például a kölcsönzőbe az olvasókat, és helyben nem lehet elolvasni az újságokat.

Annak viszont többen nagyon örülnek, hogy három napra ki lehet a lapokat kölcsönözni. Ezek a dokumentumok ezután természetesen három napra karanténba kerülnek. Azon szokásukat is megtartották a könyvtár dolgozói, hogy rendszeresen ajánlanak könyveket a bibliotéka közösségi oldalán. Ezek az olvasmányok nem minden esetben idomulnak az országos listákhoz, az ajánlás szubjektív, ugyanakkor figyelemre érdemes sorvezető lehet az irodalmat kedvelőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában