A hónap műtárgya

2020.07.11. 18:10

Festmény őrzi a tragikus sorsú főrabbi emlékét

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Friedmann Tamás, a szekszárdi Zsidó Hitközség elnöke tavaly januárban értesítette arról a Wosinsky Mór Megyei Múzeumot, hogy Somló Tamás budapesti lakos Szekszárdon kíván elhelyezni kiállítás céljából egy tulajdonában lévő, dr. Rubinstein Mátyás főrabbit ábrázoló festményt. Alkotója Miklósi M. Ödön, a kiváló szekszárdi festő volt, aki szinte a megye egész elitjét megfestette megrendelésre.

Rubinstein Mátyás a Magyar Zsidó Lexikon szerint 1867-ben, más adatok szerint 1868-ban született Dunapentelén. Egyetemi tanulmányait 1882 és 1893 között az Országos Rabbiképző Intézetben és a Budapesti Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte. 1892-ben szerzett bölcsészdoktori címet, 1894-ben avatták rabbivá. 1895-től a mindszenti, 1897-től az orosházi, 1902-től Ungár Simont követően a szekszárdi izraelita hitközség főrabbija lett.

– Nagy tudású, képzett pap, lelkes hitszónok volt, aki nemcsak hívei, de a város legszélesebb rétegeinek nagyrabecsülését is kiérdemelte – mondta el lapunknak Ódor János, a múzeum igazgatója. – Szolgálatának huszonötödik évfordulóján 1927-ben a vármegye, a megyeszékhely vezetőin kívül a protestáns egyházak helyi vezetői tisztelegtek nála. A szekszárdi képviselő-testületbe több alkalommal választották be. Jó viszonyt ápolt Csalog József múzeumigazgatóval és Németh Gyula evangélikus lelkésszel.

Ódor János igazgató és július hónap műtárgya (Fotó: Makovics Kornél)

Magyarország német megszállását, 1944. március 19-ét követően Vendel István szekszárdi polgármester a megyében egyedüliként, de országosan is párját ritkítóan nem jelölt ki a város területén gettót. Az elől nem tudott kitérni, hogy úgynevezett csillagos házba költöztessék össze az érintetteket. Szekszárdon mintegy negyven házat jelöltek ki erre a célra, szétszórva a városban. Az összeköltöztetés 1944. május 12–15. között történt meg. Május 31-én reggel elvitték a zsidónak minősített magyarokat a megye gettóiba, Tamásiba, Dombóvárra, Pincehelyre, Paksra és Bonyhádra. Onnan június legvégén és július elején szállították el őket koncentrációs táborokba, főként Auschwitzba.

Az elhurcolt négyszázötven szekszárdiból kevesebb, mint százan élték túl a holokausztot. Híveinek nagy részével együtt odaveszett dr. Rubinstein Mátyás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában