embertelenül az állatokkal

2020.08.23. 13:00

Kíméletlen tükröt tart elénk Sár József új könyve

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Sár József ugyan Pécs közelében él, de nem ismeretlen mifelénk sem. A Baranya és Tolna megyei tagokból álló, Kárikittyom AntiCeleb ORchestra együttes dobosa közismerten bogaras ember. Hiszen entomológusként, azaz rovarkutatóként évtizedek óta elkötelezetten és figyelemre méltó eredményeket felmutatva tanulmányozza az ízeltlábúakat.

Brazíliában Molnár Gábor nyomdokaiba lépve szerzett érzékletes tapasztalatokat például a tűzhangyák marásairól. Élményeit a Bogaram: Brazília című könyvében örökítette meg.

Sár József új könyvével (Beküldött fotó)

Most megjelent újabb kötete – az Igaz történetek az állatparadicsomból – a háziállatok/haszonállatok világába kalauzolja az olvasókat. A tizenöt történet kíméletlen tükröt tart elénk. Amibe tekintve azzal szembesülhetünk, hogy adott esetben milyen szörnyű sors vár az ember gondjaira bízott bárányokra, sertésekre, kutyákra. Sár József nem általánosít, de pontosan tudjuk, hogy ezek az állatsorsok nem egyediek.

– A megélt, rettenetes tapasztalatok is megerősítették bennem azt az érzést, hogy vagy felelősen, humánusan tartsunk állatot, vagy sehogy – nyilatkozta lapunknak a szerző, aki egyébként a kötet végén a háziasítások történetéről is összegzést ad.

A könyv – jóllehet Pál Rita állatgrafikái bájosak – felzaklató és kifejezetten időszerű. Úgy tűnik, sokáig az is marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában