fesztivál

2020.09.06. 20:00

Megint kivágták a rezet a zenekarok a Brass Vegason

Különleges módon népszerűsítették a fúvószenét a hétvégén a III. Brass Vegas Fesztiválon, Tolnán. A két napos eseményen résztvevő rezesbandák nem egyszerűen csak kivágták a rezet, hanem – Magyarországon eleddig egyedülálló módon – még párbajozni is hajlandóak voltak a nemes cél érdekében.

Steinbach Zsolt

20200904_Brass_Vegas_Festival_Tolna_KA_TN

Fotó: Kiss Albert

Gazdag ötlettárral rendelkezik a Brass Vegas Fesztiválok szervezője, a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar Egyesület csapata. Már maga a fesztivál kitalálása sem volt akármi, de az idei, harmadik Brass Vegasra már országosan egyedülálló programot sikerült összerakniuk. Fúvósegyüttesek ugyanis eddig, ilyen formában idehaza még biztosan nem zenéltek együtt úgy, mint Tolnán, ahol Magyarországon elsőként megrendezték az utcazenekarok párbaját.

Tari Gergely, az egyesület elnöke elmondta: idehaza kevés, nagyjából tíz, fúvós utcazenekar működik. A III. Brass Vegas Fesztivál szervezése során valamennyit megkeresték. Nyolcan elsőre igent mondtak, különböző akadályok miatt végül hat brass band tudott eljönni Tolnára.

Az idei fesztivál a tolnai MAG-Ház udvarán, – Pilisi István utánozhatatlanul vagány műsorvezetésével –, pénteken délután az utcazenekarok produkcióival indult, de nem a hagyományos formában. A fellépők ugyanis versenyeztek is. A páronként összesorsolt csapatok előadásait két neves zenész-tanár, Bánky Géza és Nagy Balázs értékelte. A harmadik zsűritag a közönség volt: a publikum tapsának erősségét két okostelefonnal is mérték, az erősebb ovációt kiváltó produkció volt a nyerő.

A közönségszavazatnak az est során többször is nagy jelentősége volt. Az elődöntő negyedik résztvevőjét ez alapján választották ki. Amikor pedig az egyik párbajpáros, a Well Brass és a BrassTime egyaránt olyan kiválóan játszott, hogy a zsűri nem tudott dönteni, akkor a későbbi győztes BrassTime 5 decibeles „tapselőnnyel” jutott a fináléba.

Az utcazenekarok Nyíregyházától Győrig képviselték az országot. A már említett Well Brass Győrből, a BrassTime és a Schönherz Brass Band Budapestről, a Kelet Brass Band Nyíregyházáról érkezett. Tolna megyét a tamási-dombóvári Smooth Criminals és a szekszárdi-tolnai HuMen Brass Band képviselte.

A produkciók döntő többsége – a hozzáértők és a közönség szerint is – igen magas színvonalú volt. Az egyébként szigorú zsűri több csapatról is szuperlatívuszokban beszélt. A későbbi győztesnek, a BrassTime-nak például azt mondták: csak az a baj veletek, hogy túlságosan jók vagytok. Való igaz: az együttesnek különösen a döntőbeli produkciója egészen káprázatosra sikerült, a zenéjükkel és a show-jukkal „felrobbantották Tolnát”. A második helyet a Smooth Criminal szerezte meg. A döntősök értékes pénzdíjat kaptak.

A pénteki program a Tolnán is jól ismert pécsi utcazenekar, a Band of Streets (BOSS) koncertjével, – vagy inkább táncos bulijával – zárult, ugyanazon a hőfokon, amelyre a párbaj-döntő hevítette a hangulatot.

A Brass Vegas Fesztivál szombaton délután a hagyományos „karneváli” felvonulással folytatódott, a Duna-parttól a városon át a MAG-Házig. A menetben a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar jelmezbe öltözött zenészei, valamint a Felsőtárkányi Fúvószenekar és a HuMen tagjai vonultak, közben felváltva fújták. A délután folyamán a két fúvószenekar adott remek koncertet, a két előadás között a MESZ Dance tartott táncbemutatót.

A rendezők arra is ügyeltek, hogy a közönség azért ne kapjon túladagolásból adódó mérgezést a brass zenéből. Számos kiegészítő program is zajlott a két nap során, többek között kutyás bemutató, fitness edzés, bor- és whisky kóstoló, ingyenes smink, katonai toborzó, rendőrségi bűnmegelőzési stand, a gyerekeknek arcfestés, csillámtetoválás, légvár.

A járványügyi szabályok betartására is fokozottan ügyeltek: csak előzetes regisztrációval, limitált létszámban lehetett részt venni a programon. A 400-400 jegy természetesen mindkét napra elfogyott. Ami pedig külön öröm volt, a rendezők számára is, hogy a járni tanuló kisgyerekektől a közel kilencven éves dédszülőkig minden korosztály jól érezte magát a fúvószene tolnai ünnepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában